Granice inspirirale umjetnike

20. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.049 Pregleda

Kako umjetnici doživljavaju granice može se vidjeti na izložbi koja je večeras otvorena u maloj dvorani Galerije Prica. Žirirana je to izložba u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Samobor, a od preko 60 prijavljenih radova za 2. Samoborski salon na temu granica, Nikolina Šimunović, Marina Ivančić i Sonja Švec Španjol, odabrale su 25 radova.

Svoje viđenje granica umjetnici su izrazili u različitim tehnikama, od crteža i grafike, preko slike i skulpture do instalacije, videa i performansa.

“Tema izložbe je očito pogođena s obzirom na velik broj prijavljenih radova, ukupno 66- rekla je kustosica Galerije Prica, Nikolina Šimunović dok je predsjednica ULUS-a Marina Ivančić zahvalila na podršci Galeriji Prici, Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji te POU Samobor koji su omogućili da se održi 2. Samoborski salon koji je okupio brojne umjetnike iz Zagreba i Zagrebačke županije. “Tako su umjetnici dobili priliku pokazati svoje umjeće stvaranja” -istaknula je Marina Ivančić.

O konceptu izložbe govorila je kustosica izložbe Sanja Švec Španjol. “Tema je potentna i aktualna, a to potvrđuje i velik broj prijava. Tema je široka, slojevita i kompleksna, a žiriranje je bilo izazovno, jer smo u samim propozicijama natječaja morali postaviti neke granice. Granica je bila ta da se mogu prijaviti umjetnici iz Zagreba i Zagrebačke županije, a u obzir smo morali uzeti i fizičko ograničenje galerijskog prostora, jer smo htjeli da svaki odabrani rad bude kvalitetno prezentiran. Izborom radova zastupljene su sve generacije umjetnika i različitih medija i tehnika izričaja, od crteža, grafike, skulpture, slike, instalacije do performansa koji utjelovljuju raznolikost teme, jer neki umjetnici su se bavili granicom kao prostornim , fizičkim i geografskim ograničenjem, neki su se bavili mentalnim barijerama, a neki micanjem granica unutar samog medija poput papira, bronce i stakla” – rekla je Sonja Švec Španjol poželjevši posjetiteljima izložbe da ih izloženi radovi potaknu na pomicanje vlasitith granica ili rušenje osobnih barijera.

Tijekom izložbe zanimljiv performans izvela je samoborska umjetnica Nevenka Miklenić koja je dio galerijskog prostora ogradila ljepljivom trakom, a cilj je bio vidjeti kako će publika reagirati na tu granicu.

Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora, Miran Šoić, a radove posjetitelji mogu razgledati sve do 8. rujna.

Uz brojne posjetitelje otvorenju izložbe nazočio je i zamjenik župana Zagrebačke županije, Hrvoje Frankić.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.