Projekt “Greenway – državna biciklistička ruta br. 2” stigao pred fazu izgradnje

16. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.800 Pregleda

Prezentacija Projekta “Greenway – državna biciklistička ruta br. 2” održana je ovaj tjedan u Zagrebačkom inovacijskom centru s ciljem informiranja javnosti o aktualnom stanju provedbe projekta. Riječ je o projektu koji za cilj ima izgradnju biciklističke staze od hrvatsko-slovenske granice u Bregani do Oborova te od Podsusedskog mosta do Lijevog Dubrovčaka, koja bi pratila tok rijeke Save.
Ukupna planirana duljina biciklističke staze kroz Grad Zagreb i Zagrebačku županiju je 121 km s tim da je izgradnja biciklističke staze kroz Grad Zagreb planirana s obje strane rijeke Save dok je kroz Zagrebačku Županiju planirana staza samo s jedne strane rijeke.
Do sad je izrađena Studija izvodljivosti, ugovorena usluga tehničke podrške upravljanja projektom i promidžbe te je sklopljen Sporazum o partnerstvu u pripremi i provedbi projekta između Zagreba i Zagrebačke županije, a prošle godine osnovano je i Koordinacijsko tijelo za provedbu projekta. Također je ugovorena izrada projektne dokumentacije, a trenutno je u fazi ishođenje lokacijske dozvole pri Ministarstvu graditeljstva.

Sama izgradnja podijeljena je u 9 faza, a počelo bi se pilot fazom od Arena centra u Zagrebu do pješačko biciklističkog mosta dok bi ostale faze uslijedile nakon toga i trebale bi biti gotove u roku 8 mjeseci od potpisivanja ugovora o radovima. To uključuje i početak staze koji bi bio u Bregani i koja bi kroz svojih 17 kilometara vodila uz Savu do Podsusedskog mosta. Predviđena je i izgradnja više odmorišta, a na našem području bi bila u Otoku i u Strmcu.
Za izgradnju staze koristio bi se eko asfalt, bile bi osvijetljene javnom rasvjetom, a osim izgradnje biciklističke prometnice, u sklopu projekta se planira uređenje prilaza mostovima kao i uređenje prilaza i spojeva na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu te ugradnja dodatne opreme koja uključuje: rasvjetu, punjače za e-bicikle, odmorišta, parkirališta, info oznake, brojače prometa…
Financijski je projekt težak 123 milijuna kuna uz 85 posto pokrivenosti iz fondova Europske unije dok bi se ostatak platio iz proračuna Zagreba i Zagrebačke županije.
foto: ZG županija

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.