Kapela Svetog Roka u Svetoj Nedelji

Nakon Velike Gospe slijedi proslava Rokova

15. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
935 Pregleda

Nakon blagdana Velike Gospe, u mnogim krajevima Hrvatske u petak 16. kolovoza, slavit će se Rokovo. U našem se kraju blagdan svetog Roka uz proštenjarski program posebno slavi u Galgovu i u žumberačkom Budinjaku te u Svetoj Nedelji.

U kapeli Svetog Roka na sam će blagdan svetu misu u 9 sati predvoditi domaći župnik, velečasni Siniša Hegedušić, a u 11 sati velečasni Kristijan Tušek, župni vikar u župi svete Anastazije u Samoboru. Vanjska proslava Rokova uslijedit će u nedjelju, 18. kolovoza, kada će se u Galgovu slaviti 3 mise, uz domaćeg župnika u 9 i u 17 sati, dok će svečano bogoslužje u 11 sati predvoditi prečasni Vlado Razum, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Svečana procesija će biti prije nedjeljne mise u 10 i 45 na samom trgu Galgova gdje će se okupiti Samoborska narodna garda, Svetonedeljska garda Petra II Erdodyja, Žumberački uskoci, Kuburaško društvo Gromovnik i Kuburaška udruga Okić. Kuburaši će iz kubira zapucati u 12.30 sati na travnatom igralištu NK Galgovo, a potom od 13 sati slijedi druženje uz glazbu, jelo i piće.

Tijekom svete mise bit će blagolovljen grb i zastava mjesta Galogova. Izradu grba i zastave pokrenuo je Darko Lisec predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Galgova, a oblik i izgled osmislila je Brankica Držanić dok je idejno rješenje izradio Zoran Bauer.

Na Žumberku, u Budinjaku, svečana euharistija bit će na Rokovsku nedjelju, 18. kolovoza, u 11 sati.

Blagdan svetog Roka svake se godine naveliko slavi i u Svetoj Nedelji čiji je zaštitnik taj svetac. Ove će godine svetonedeljska župa Presvetog Trojstva proslaviti 351. Rokovo u nizu. Suta će se mise u kapeli svetog Roka u Svetoj Nedelji služiti u 8, 10:30 i 19 sati, a središnje euharistijsko slavlje u 19 sati predslavit će vlč. Marko Toplak, župni vikar. Potom slijedi procesija s kipom svetog Roka, a kreće se od pastrolalnog centra. Na Rokovsku nedjelju, 18. kolovoza, središnja misa, koju prati procesija, bit će u 11 sati, a predvodit će ju velečasni Mijo Matošević.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.