Samoborski rekordi spačekijade

13. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
2.475 Pregleda

Da je 23. svjetski susret Spačeka u Samoboru, po prvi put održan u Hrvatskoj, bio “pun pogodak” i da je svojim doprinosom turističkom imidžu naše zemlje zaista zavrijedio to da ga je Hrvatska turistička zajednica svrstala u 30 top događaja u Hrvatskoj, potvrđuju, sada kada je manifestacija iza nas, svi pokazatelji.

Kao što su organizatori iz Hrvatskog 2CV Citroen kluba i željeli, oborili su rekord u broju okupljenih vozila izvan Francuske. Uz 8 tisuća u Francuskoj, dosad je rekord držao Vinadio u Italiji, gdje je 2003. godine bilo 3765 vozila, a u Samobor je došlo 3858 vozila iz čak 40 država cijeloga svijeta. U njima je stiglo i više od 8 tisuća spačekista, a došlo ih je pogledati još i 4 tisuće posjetitelja u 6 dana.

Oboreni su još neki rekordi jer je najmlađi sudionik bio star tek 3 mjeseca, a najstariji je imao 86 godina.

Možda je Samobor “potukao” i rekord u broju kišnih dana jer je samo jedan dan bio bez kiše, no zasigurno je “srušen” i rekord u zabavnim programima. Nastupilo je 6 rock’n’ roll bandova i 2 DJ-a, a živopisnost našega folklora pokazali su spačekistima Samoborci okupljeni u Folklornom ansamblu Mladost i Udruzi Etno-fletno. U raznim natjecanjima, sudjelovalo je oko 200 ljudi, a nagrade su podijeljene u čak 20 kategorija. Svi sudionici bili su uključeni u tombolu, u kojoj je podijeljeno 20 vrijednih nagrada, a ispečen je i ukusni vol na ražnju, što većina sudionika ovog susreta dosad još nikad nije ni vidjela, a kamoli kušala.

Spačeki su ušli i u Samoborski muzej, na izložbi ilustracija slovenske likovne umjetnice Nataše Gregorič pod nazivom “Šareni svijet Spačeka”, koja je jednostavno objasnila: Šareni smo i drugačiji, ali svi jednaki po srcu, dobroti i veselju! A i sama spačekistica, Nataša Gregorič je vodila likovne radionice, koje su okupljale 30-ero djece svaki dan. Za poslijepodnevni program za djecu, a i ne samo njih, svakodnevno su se brinuli lokalni mađioničari i cirkusanti.

Veliku logističku podršku imali su i oni nesretniji čija vozila nisu izdržala naporan put, pa je čak 111 vozila popravljeno u mehaničarskoj radionici, u kojoj su bili osigurani alat i stručna pomoć.

Za vrijeme Susreta organizirana su i dva defilea. Po 100 Spačeka prošlo je Samoborom i Zagrebom, uz veliko zanimanje publike za ova neobično maštovito uređena i preuređena vozila. Za one koji su poželjeli dodatni adrenalin, bio je organiziran Off Road Žumberak, na koji je pošlo i vratilo se 30 vozila.

U Samoboru je za vrijeme Susreta snimljena i povijesna fotografija u povodu 100. obljetnice Citroena. Stotinu Spačeka iscrtalo je zaštitni znak Citroena, a njihovi vlasnici svojim su tijelima ispisali brojku 100. To je ujedno i nova razglednica Samobora, uz još dvije također snimljene iz zraka na ovom susretu.

Hrvatski 2CV Citroen klub je nakon završetka Susreta za sudionike organizirao i dvije atraktivne hrvatske rute, jadransku, koja je nakon pet dana završila u Splitu te kontinentalnu, koja je, također nakon pet dana, završila u Boroviku, a i šestog dana spačekisti su bili gosti Osijeka i lokalnih sponzora u osječkoj Tvrđi.

Dogodila se i jedna nesreća, ali sa sretnim završetkom. Za vrijeme kratkotrajnog nevremena s jakom kišom, vjetrom i munjama, od udara groma u mobitel na otvorenom, stradalo je troje Nijemaca u kampu Spačeka, dvoje s lakšim, a jedan s težim opeklinama. Pružena im je prva pomoć i samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Zagreb u bolnicu, gdje su bili zbrinuti i izvan životne opasnosti. Dvoje lakše ozlijeđenih ubrzo su pušteni i otputovali su kući u Njemačku, a koji dan za njima i treći ozlijeđeni, koji se dosad također oporavio.

Uz članove Hrvatskog 2CV Citroen kluba i njihove obitelji, u održavanje ove najveće manifestacije u Zagrebačkoj županiji u ovoj godini, uključilo se i 150 domaćih i inozemnih volontera bez kojih, ističu organizatori, ovako veliku i složenu organizaciju ne bi mogli ovako uspješno završiti i na tome su im neizmjerno zahvalni. Naravno, posebno su zahvalni i Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji te Turističkoj zajednici grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, koji su im također pomogli na razne načine.

Pored reklamnog materijala i darova sponzora, kojima su organizatori također zahvalni za svesrdnu pomoć, na Susretu su organizatori sudionicima podijelili i 50 tisuća litara vode.

Uoči 23. svjetskog susreta Spačeka, održane su dvije konferencije za medije: 14. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagreb i 2. srpnja na Etno farmi Mirnovec, kada je obilježeno 100 godina marke Citroen i najavljen Susret u Samoboru.

Organizatori su zahvalni i svim novinarima i predstavnicima medija iz zemlje i inozemstva, što su prepoznali atraktivnost ove manifestacije i interes publike te sve to popratili. Uz društvene mreže, koje su i dalje “okupirane” spačekima, o 23. svjetskom susretu Spačeka u Samoboru redovito je izvještavao dnevni domaći tisak i specijalizirani magazini te svakodnevno lokalne i brojne druge radio i TV postaje iz zemlje i šire regije.

Naš radio je, uz 5 izravnih javljanja s mjesta događanja, objavio i 21 izvješće sa susreta s 43 tonska zapisa, niz kraćih vijesti, 14 objava bilo je na radijskom portalu, a samo u vrijeme trajanja susreta, od 29. srpnja do 4. kolovoza, na radijskoj Facebook stranici objavljena su 32 posta o spačekijadi s prosječnim brojem od 7000 pregleda, odnosno viđenosti objave, a najviše pregleda do zadnjeg dana Susreta imala je objava o samoborskom defileu spačeka (čak 28831 pregled).

Za vrijeme održavanja 23. svjetskog susreta Spačeka, u Samoboru su, kao i u okolici, bili popunjeni smještajni kapaciteti jer nisu svi spačekisti noćili u Kampu spačeka te ugostiteljski objekti, a iznad očekivanja poslovale su i trgovine. Riječju, pozitivna energija ušla je u sve pore grada Samobora. U Samoboru i Zagrebu još i sada su se zadržali neki spačeki i njihovi vlasnici, uglavnom iz inozemstva, a iz cijele Hrvatske javljaju da spačekisti i dalje, u vlastitom aranžmanu, putuju Lijepom Našom, kako sami kažu, gostoljubivom domovinom.

Organizatorima je bilo najvažnije da sudionici budu zadovoljni u čemu su i uspjeli što se lako može provjeriti na društvenim mrežama, pa poručuju: Vidimo se za dvije godine u Švicarskoj, na 24. svjetskom susretu spačeka. I još nešto: Ako ste prepoznali da prema svom opredjeljenju i načinu života pripadate ovoj velikoj svjetskoj obitelji, pridružite im se. Kupite svog apačeka i upišite se u Hrvatski 2CV Citroen klub.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.