Samobor i Sveta Nedelja među top 20 gradova po ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika

13. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.672 Pregleda

U Zagrebačkoj županiji u prošloj je godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište imalo 8.589 poduzetnika, kod kojih su bila zaposlena 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3 posto.

Poduzetnici Županije ostvarili su u 2018. godini ukupne prihode u iznosu od 54 milijarde kuna, 10,6 posto više u odnosu na 2017. godinu, ukupne rashode od 51,7 milijardi kuna ili 9,5 posto više, dobit razdoblja u iznosu od 2,8 milijardi kuna, odnosno 12,7 posto više, gubitak istog razdoblja od 894,2 milijuna kuna ili 31,9 posto manje te neto dobit nešto manju od 1,9 milijardi kuna što je za 61,3 posto više prema 2017. godini. Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu u 2018. godini povećane su u odnosu na godinu prije za 13,1 posto. Uvoz je povećan za 8,6 posto, a izvoz za 9,3 posto s tim da je trgovinski deficit 5,4 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.646 kuna što je 4,2 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Zagrebačka županija je u odnosu na druge županije na drugom mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na trećem mjestu prema neto dobiti, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih i prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih. Prema broju zaposlenih je na četvrtom, a prema broju poduzetnika na petom mjestu. Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik su među top 20 gradova i općina na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika.

Najveće prihode i dobit među poduzetnicima sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji ostvario je Lidl Hrvatska iz Velike Gorice, a isto društvo je imalo i najviše zaposlenih. Prema visini ostvarenih prihoda izdvajaju se još PIK Vrbovec – mesna industrija i Medical Intertrade iz Svete Nedelje. Najveći izvoznik je Hrvatska kontrola zračne plovidbe, također iz Velike Gorice.

(izvor: fina.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.