Reakcije i protureakcije

8. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.302 Pregleda

Samobor je proteklih dana češće nego inače bio na stupcima novinskih izdanja i na stranicama raznih nacionalnih portala nakon što se pročulo da gradska uprava raspisivanjem javnog natječaja podupire gradnju kampa u zoni bobovičkog jezera, a nakon toga i zbog etaže viška koju je kao privatni investitor na svom objektu u gradnji podigao sad već bivši pročelnik Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju, Mladen Ogrinc, a da za to nije imao odgovarajuću građevinsku dokumentaciju.

PRIOPĆENJE GRADSKE OPORBE

U vezi tih afera u našem gradu priopćenjem su se oglasili i gradski vijećnici Vladimir Skendrović i Irena Franceković. Evo što u njemu navode: “Temeljem više afera koje u svega nekoliko dana putem medija teško kompromitiraju gradonačelnika Krešu Beljaka i vodeće ljude izvršne vlasti našeg grada želimo skrenuti pažnju na sljedeće: Već duže od dvije godine kroz aktivnosti u radu Gradskog vijeća kao oporbeni vijećnici pored prijedloga za rješavanje čitavog niza otvorenih pitanja i problema u našem gradu poput klijentelizma, nepotizma i korupcije u svakodnevnom rad izvršne vlasti koji direktno nanose štetu kako proračunu grada Samobora tako i realizaciji godišnjih planova, ukazujemo na radnje koje ne samo da su amoralne nego su redom rubno zakonski održive.
Posljednjih dana novinari nacionalnih medija pokazali su spremnost iznijeti u javnost događaje koji duboko kompromitiraju gradonačelnika i njegove vodeće ljude koji su pod okriljem godišnjih odmora nakanili privesti po Grad Samobor štetnu prodaju zemljišta koje je u fazi prenamjene i samim tim značajnog povećanja vrijednosti.
Na to se nadovezuju i afere njegovih pročelnika koji, kako nam je poznato, uz njegov blagoslov provode radnje koje nisu u skladu sa zakonom. Smatramo da je ovo uz već raniji sukob interesa dogradonačelnika za zapošljavanjem u gradskoj tvrtki Odvodnja modus operandi rada ove garniture u Samoboru i da iz svega viđenog isti moraju napustiti svoja mjesta i pružiti priliku građanima grada Samobora da izaberu i daju povjerenje onima koji svojim radom nisu kompromitirali svoje pozicije i mogu realizirati sve potrebno u gradu Samoboru na legalan i transparentan način.”
– navode u priopćenju gradski vijećnici Vladimir Skendrović i Irena Franceković.

KAMP BOBOVICA

Gostujući u današnjoj Tribini gradonačelnika na to se referirao gradonačelnik Krešo Beljak. Za slučaj “Bobovica” je rekao da ga ne bi kvalificirao kao aferu jer u njemu nije napravljeno ništa protuzakonito, niti je pokazana namjera da se nešto tako napravi. -Pojavio se određeni investitor koji je bio spreman uložiti 5 milijuna eura i napraviti na izlazu s autoceste kamp te urediti cijelo područje čime bi Samobor dobio novu turističku dimenziju kao vodeće turističko odredište kontinentalne Hrvatske, a to je nekome očito smetalo, ne znam je l’ iz osobnih ili političkih razloga, pa se digla prašina oko toga i cijela je priča postala upitna – kaže Beljak. Gradonačelnik tvrdi da je cijela procedura oko toga jasna i da sve ide preko javnog natječaja koji je objavljen u nacionalnim tiskovinama.
-Osobno mi je žao što je do svega toga došlo jer tako nečeg zamišljenog nema u ovom dijelu Hrvatske – kaže još Krešo Beljak i dodaje: Morat će se preispitati svi potezi koji su povučeni, sjesti s potencijalnim investitorima i vidjeti može li se, nakon svega, još nešto napraviti.

PROČELNIKOVA GRADNJA

Na pitanje što se dogodilo s pročelnikom Mladenom Ogrincom Krešo Beljak je odgovorio da je s njim sve vrijeme, otkako je gradonačelnik, surađivao dobro, a onda su se, najedanput, počele događati čudne stvari. -Ne bih htio ni prejudicirati ništa, niti donositi neke osobne zaključke, bit će imenovan službenički sud u kojemu će biti ljudi od struke koji će utvrditi što se tu dogodilo, je li došlo do prekoračenja ovlasti, odnosno je li prekršen neki zakonski propis – ističe Beljak dodajući da mu je osobno, jer tamo svaki dan prolazi, bilo vidljivo da ta zgrada ne može biti ono što je Grad, prema Urbanističkom planu i parcelaciji područja, želio da se izgradi na području Gmjane. -Poduzeo sam onda određene korake, gospodin Ogrinc više nije pročelnik jer nakon toga ne uživa ni moje, niti povjerenje mojih zamjenika i najbližih suradnika, gornji kat te sporne građevine sam je uklonio, a kakvih je tu još bilo grešaka utvrdit će se u postupku koji je u pokretanju – naglašava gradonačelnik Beljak.
U vezi s ovim slučajem otvorile su se i sumnje o pogodovanju pojedincima pri kupnji zemljišta na Gmajni, na što Krešo Beljak kaže da se postavilo i pitanje zašto je pročelnik Ogrinc uopće kupio zemljište. -Sve je išlo na javni natječaj, pa se nikome tko radi u Gradu ne može reći da tamo ne smije kupiti zemljište jer su to privatne stvari, a znala se i početna cijena zemljišta prema procjeni, jedni su nudili više, drugi manje, zemljišta su prodana, a za Grad Samobor je najbitnije da će time napuniti svoj proračun i da će na tom području biti obiteljske kuće, kako je bilo i zamišljeno – zaključuje Krešo Beljak.
Recimo još da je za vršitelja dužnosti pročelnika resornog gradskog odjela, do izbora novog, imenovan Davor Bošković.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.