Volim Samobor i Hrvatsku – na francusko-njemačko-američki način

7. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
2.848 Pregleda

Nakon završetka 23. svjetskog susreta Spačeka u Samoboru, Vicki Oswald iz Kalifornije i njezin suprug, Nijemac Matthias Bopp (Bobby), odlučili su ostati još neko vrijeme u Samoboru i Hrvatskoj. U Samobor su stigli nekoliko dana prije susreta i boravka u Kampu spačeka, a sad su se smjestili u apartmanu Rudolfa Rudija Jedvaja, kako kažu da predahnu, druže se još s novostečenim prijateljima u 2cv Pub-u Fontana i uživaju u Samoboru, u koji su se zaljubili.

Vicki i Bobby već desetljećima žive djelomično u Francuskoj, a djelomično u Kaliforniji. Sada su oboje u mirovini i nastoje što više putovati svijetom. Pravnica Vicki (67) bavila se glumom, a politolog Bobby (68) mehanikom, dok su im spačeki zajednička strast i ne propuštaju svjetske susrete.

Bili su prije 24 godine na Svjetskom susretu u Sloveniji, pa se vesele što će ponovno ići tamo za 4 godine. Nažalost, nisu bili prije dvije godine na susretu u Portugalu jer je Vicki doživjela moždani udar, no tim im je bilo draže doći u Hrvatsku da svim prijateljima koji su bili zabrinuti za njezino zdravlje pokažu da je sada sve u redu.

U petak, 9. kolovoza, planiraju krenuti svojim Spačekom 2cv “Dolly” (1985.) na put po kontinentalnoj Hrvatskoj, a na povratku će ponovno nekoliko dana provesti u Samoboru, kod Rudija, gdje će do tada ostaviti svoju vrijednu 2cv kamper prikolicu, proizvedenu 1956. u Njemačkoj, kakvih je ostalo tek 15-ak u svijetu.

Vicki i Bobby samo u superlativima govore o 23. svjetskom susretu spačeka i o organizatorima, Hrvatskom 2cv Citroen klubu, a oduševljeni su i ljubaznošću i mentalitetom Hrvata, među kojima su već stekli brojne prijatelje.

Ovo je tek jedna od brojnih priča zadovoljnih spačekista iz cijeloga svijeta, koji su se nakon završetka 23. svjetskog susreta u Samoboru razmilili Hrvatskom u želji da, kad su već ovdje, što bolje upoznaju našu zemlju.

Diana Koller, voditeljica press centra 23. svjetskog susreta spačeka

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.