Samoborskim nošnjama i “tronušama” obogatili bistričko hodočašće

5. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.242 Pregleda

Samoborsko hodočašće u Mariji Bistrici u subotu 3. kolovoza započelo je ulaznom procesijom od crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca do bazilike Blažene Djevice Marije s ophodom oko čudotvornog kipa i oltara Majke Božje Bistričke. U procesiji, prema tradiciji, sudjelovale su sve tri župe grada Samobora, a ljepotu ove velebne procesije činila su djeca, djevojke, žene i muškarci odjeveni u narodne nošnje te silina svijeta iz svih sela i grada Samobora starodrevne župe svete Anastazije.

Refren pjesme “Nas je otpravila, tebe je pozdravila sv. Anastazija, Majko Božja Bistrička“, odzvanjao je cintorom i bazilikom. Nakon procesije slijedila je misa na otvorenom koju je uz svećenike samoborskih župa predvodio vlč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta.

Bogati duhovni program nastavio se ophodom na kalvariji, a izmjenjivale su se molitve i pjesme. Završetak hodočašća u svetištu bio je pred kipom Majke Božje s kojim su se Samoborci i Samoborke oprostili do iduće godine.

Veliku skupinu odjevenu u narodne nošnje činili su članovi i članice Društva sv. Izidora Seljaka predvođeni predsjednicom Brankom Toth. U toj skupini bila je i Terezija (Rezika) Horvat koja je neizostavna u pripremanju i oblačenju djevojka sve tri samoborske župe koje nose “tronuše”, umanjene likove Majke Božje. Vodstvo pjesme i ove godine preuzela je Vladimira Kupres iz Domaslovca, a procesiju je formirao Radovan Librić.

U autobusima kojima su se hodočasnici vraćali u Samobor bili su dogovori za sudjelovanje na procesiji 5. kolovoza u kasnim popodnevnim satima. Procesijom kroz grad i euharistijom zaključiti će se još jedno samoborsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke, opisao nam je Radovan Librić.
tekst i foto: R. Librić

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.