Kulturna vrijednost hodočasničke procesije

5. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.433 Pregleda

Završna zahvalna procesija za bistričko hodočašće grada Samobora i njegovih triju župa, Svete Anastazije, Svetog Ivana Krstitelja i Krista Kralja okupila je danas u predvečerje velik broj vjernika i hodočasnika, veći nego nekoliko prethodnih godina. I ono što je svim prolaznicima koji su pratili procesijski hod od Kompareove ulice, šetnicom preko Trga Matice hrvatske te Kleščićevom, Trgom kralja Tomislava i Ulicom svete Ane do Parka domovinske zahvalnosti, zapalo za oko bile su samoborske narodne nošnje, ali i odore naših bratovština i drugih udruga. Uglavnom, u procesiji i euharistijskom slavlju sudjelovalo je između 700 i 800 ljudi, a 100-tinjak ih je odjenulo narodnu nošnju pokazujući svima tu neizmjernu vrijednost samoborskog kraja. Na to je posebno ukazao misni predslavitelj, župnik i dekan samoborski, prečasni Davor Štuljan, podsjetivši na inicijativu Radovana Librića iz Udruge Ekosspiritus da ova procesija postane nematerijalno kulturno dobro. -Ako se ovako nastavi, možemo sigurno računati s time da će se to i dogoditi – naglasio je Štuljan.

U misi su poveznicu našli i današnja svetkovina Gospe Snježne i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja koji su također bili sudionici slavlja, a uz njih je bio i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. U suslavlju sa župnikom Davorom Štuljanom bili su domaslovečki župnik, velečasni Branimir Budinski, luški kapelan, velečasni Marko Toplak, fra Lucije Jagec, kapelan samoborske župe, velečasni Kristijan Tušek i domaći sin, župnik u Soblincu, a odskora na Novoj Vesi u Zagrebu, velečasni Ivan Lastovčić.

-I ove godine u zahvalnosti stojimo pred Gospodinom koji nam je darovao ovaj lijepi dan crkvenog blagdana i državnog praznika, ali i velikog krsnog zavjeta hrvatskog naroda – rekao je uvodno prečasni Davor Štuljan i dodao da je ovo i spomen naše vjere koja je započela krštenjem, ali se u ovu misu ulijevaju i sve molitve, sva hodočašća, prve pričesti, krizme, ispovijedi i vjenčanja.

Na misi je propovijedao velečasni Kristijan Tušek naglasivši da je ovo trenutak da zagledani u Majku Božju obnovimo u svom srcu tri stvarnosti ovoga života. -To su žena i majka – rekao je propovjednik i zamolio vjernike da na današnji dan zahvale na prisutnosti tolikih vrijednih žena i majki i njihovog tolikog požrtvovnog rada i svega što su utkale u tradiciju i povijest ovog naroda i grada. -S druge strane – nastavio je Tušek – prilika je to da dok obnavljamo u sebi važnost žene i majke, obnovimo svijest o važnosti života jer majka je nositeljica života, a zajedno s ocem i njegova graditeljica. -Ukoliko nam postane svejedno kakav je stav prema životu u hrvatskom narodu, onda ni naša domovina nema budućnosti, a danas na njoj i za nju zahvaljujemo – upozorio je velečasni Kristijan Tušek.

Za glazbenu misnu animaciju bio je zadužen zbor župe Svete Anastazije pod vodstvom orguljaša Ivana Gajšaka i dirigentice Lovorke Grbac. Svečana euharistijska služba završena je tradicionalnim ophodom oko oltara samoborske župne crkve.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.