Nakon Samobora Švicarci, a potom Slovenci

4. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
3.805 Pregleda

Počeo je teći i sedmi dan otkako u našem gradu borave spačeki i spačekisti iz svih dijelova svijeta, oko 3 i pol tisuće vozila s više od 10 tisuća ljudi, iz 34 zemlje na 23. svjetskom susretu spačeka, čije je domaćinstvo prije 4 godine izborio Hrvatski 2CV klub.

Iako je sudionike pratilo promjenjivo vrijeme, oni su u poprilično leženoj atmosferi uživali u svemu na što su nailazili i u kampu i u šetnji našim gradom, od gastro kornera u kojemu su imali priliku kušati izvornu hrvatsku kuhinju Istre i Primorja, središnje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, do ponude suvenira i samoborskih slastica.

Sinoć je u programskoj zoni održan ceremonijal zatvaranja 23. svjetskog susreta spačeka na kojemu su predsjednik Hrvatskog 2CV kluba Goran Skrbin i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta Darko Zornjak, Švicarcima uručili zastavu na kojoj je već navedeno ime njihove zemlje kao novog domaćina susreta 2CV vozila 2021. godine.

Prije toga je bio i najnapetiji dio večeri kada je trebalo proglasiti domaćina jubilarnog, 25. susreta za 4 godine, 2023. Tome je prethodilo tajno poslijepodnevno glasovanje na Etno farmi Mirnovec na kojem su delegati iz 28, od 38 registriranih zemalja na ovom susretu, odlučivali o tome kome dati svoj glas između kandidatura Italije i Slovenije. Svaka država imala je po dva predstavnika koja su mogla dati glas. Ukoliko je iz jedne države bio jedan delegat, on je imao pravo na dva glasa, a delegati iz Hrvatske nisu glasovali. Izabrana je i glasačka komisija koja je pratila glasovanje, a u kojoj su bili delegati iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Švicarske. Svi delegati su se potpisali na glasačke papiriće koji su ubačeni u glasačku kutiju koja je zatvorena i zalijepljena pred svima. Otvorena je tek u večernjem dijelu programa, pred publikom su prebrojani glasovi i nadmoćnu pobjedu s 40 glasova odnijela je Slovenija, dok je Italija dobila 16 glasova. Slavlje Slovenaca bilo je veliko, a nije na odmet reći da su uvelike pomogli i “našim dečkima” u organizaciji samoborskog susreta što im je ujedno bio dobar početni trening za četverogodišnje pripreme slovenskog susreta.

Mnoštvo okupljenih pozdravili su i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, glavni gradski koordinator s organizatorima Susreta, Krunoslav Znika i dožupan Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Krešo Beljak smatra da je Samobor ovime pokazao da je i poželjna turistička destinacija i jedan od turističkih centara kontinentalnog dijela naše zemlje te zahvalio svima koji su to organizirali i omogućili drugima da uživaju u slici koja nije svakodnevna. -Ovo je nešto neponovljivo – naglasio je Beljak – a dodatna vrijednost njihovog boravka ovdje je u tome što će širom zemaljske kugle pronijeti glas o Samoboru.

Hrvoje Frankić je istaknuo da je ovo impresivan susret koji uglavnom okuplja starije ljude, koji znaju prepoznati kvalitetu. -To su ljudi koji će, kad se vrate u svoj kraj, pričati o tome gdje su bili, a mislim da mogu biti i te kako zadovoljni onim što su vidjeli i doživjeli jer im se imalo i što pokazati – rekao je Frankić objasnivši da ponajprije misli na sve naše lokalne, domaće, autohtone proizvođače i njihove proizvode, pa je ovo bio dobar strateški potez.

U bogatom sinoćnjem programu proglašeni su i najmlađi i najstariji sudionik susreta, najbolje prerađeno i najoriginalnije vozilo, najspretniji vozači i sretnici koji su osvojili 20 nagrada na tomboli. Posebno priznanje, uz naše gradske čelnike i predstavnika Amicale Citroen Internationala, dobio je i Kinez Chang Luo, koji s obitelji živi u Velikoj Britaniji i koji je na svom dvogodišnjem putu oko svijeta spačekom, boravio i u Samoboru te dobio poziv da dođe na ovaj susret.

Uslijedile su zahvale partnerima, sponzorima i medijima, organizacijskom odboru, volonterima i drugim pomagačima, pa veliki vatromet i koncert Soul Fingersa.

Iako je samoborska “spačekijada” sinoć formalno završena, ni današnji dan, nedjelja, 4. kolovoza, neće ostati bez programa u spaček-kampu. U organizaciji Hrvatskog 2CV Citroen kluba za sve sudionike priređene su dvije atraktivne hrvatske rute, jadranska koja će spačekiste koji to žele, odvesti prema moru s konačnim ciljem u Splitu i kontinentalna put Zagorja i Moslavine do Slavonije i Đakova s ergelom lipicanaca te završetkom u Osijeku. Naravno, poneki spačekisti će se, prema vlastitom nahođenju, zadržati još neko vrijeme u Samoboru i u vlastitom aranžmanu.

Ponovimo i to da je 23. svjetski susret spačeka u Samoboru ušao među top 30 ovogodišnjih događanja u Hrvatskoj i stao uz bok Dubrovačkim ljetnim igrama, Pula film festivalu, Sinjskoj alki i tako dalje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.