Novo “čudo” Patrika Čudića

3. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.874 Pregleda

Osmogodišnji Patrik Čudić, prvak svijeta u mentalnoj aritmetici ALOHA s ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u Kini i lanjski osvajač zlata na svjetskom prvcenstvu u Rusiji, vratio se u Hrvatsku. Svečani prijem za njega priređen je jutros u Kavani Livadić u Samoboru jer se iz našeg grada prije pet godina ALOHA krenula širiti Hrvatskom, zahvaljujući osnivačici Otvorenog učilišta Littera, doktorici znanosti Branki Novosel.

Dječak iz Zagreba, koji je završio drugi razred Osnovne škole Brezovica, pun je dojmova s natjecanja u Foshanu, ali o svom uspjehu govori skromno.

-Za natjecanje sam puno vježbao i vjerujem da je upravo to najzaslužnije za ostvarenje ovog rezultata. Na natjecanju se međusobno ne gledamo kao na konkurenciju, pa sam se s mnogima sprijateljio, a sada imam i curu iz Španjolske – rekao je Patrik i nastavio: Kad rješavaš zadatke, trudiš se biti što bolji. Zato nisam bio opterećen prošlogodišnjom pobjedom. Išao sam u Kinu pobijediti samoga sebe.

Na natjecanju je sudjelovalo više od 600 djece iz 18 zemalja u 18 kategorija – 10 Tiny Tots i osam Kids. Patrik je, prema svojoj dobi, nastupio u kategoriji Kids 3. Zlatno odličje zaslužio je jer je u 5 minuta ili manje riješio svih 70 zadataka, a to znači da je za svaki zadatak imao oko 4 sekunde.

Iako se natjecatelji mogu koristiti abakusom, Patrikov se rezultat ne može postići pomagalima. Kako bi došao do rješenja, on zadatak pretvara u sliku u glavi. Fascinantno je što na taj način zbraja, kako množi višeznamenkaste brojeve, podiže brojeve na kvadrat i tako dalje.

Kina će mu, kaže, dugo ostati u sjećanju. Oduševili su ga tamošnja arhitektura, kultura i način života. S roditeljima Petrom Petrović i Zoranom Čudićem posjetio je i jedan vodeni park.

-Patrik je vježbao do posljednjeg trena. Putovali smo 15 sati, no on je, unatoč “jet lagu” vježbao i noć prije natjecanja. Znali smo da ga očekuju teži zadaci nego prošle godine i da je velik izazov pokušati osvojiti svjetsko zlato u novoj, još jačoj kategoriji. Vjerovali smo u njega, ali nismo na njega stavljali nikakav pritisak. Naime, već je velik uspjeh biti u nečemu najbolji u Hrvatskoj te predstavljati svoju zemlju na svjetskom natjecanju – rekla je Patrikova trenerica u Alohi, Zvjezdana Budoš Mlinac.

Putovanje hrvatskog tima u Kinu poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Osnovnom školom Brezovica, Zagrebački računalni savez, King ICT, Idea2Project i Udruga Littera.

-Patrikovo dvostruko zlato povijesni je uspjeh Hrvatske. Svi koji radimo s djecom, svjesni smo koliki potencijal u njima leži, no Patrikova priča uz talent obuhvaća i puno truda i rada. Voljeli bismo kada bi ona nadahnula što više djece da prigrle Alohu kao teretanu za mozak – rekla je Branka Novosel čije se učilište razvilo iz škole stranih jezika, a danas se bavi i neuroedukacijom, mindfulnessom te drugim programima koji djeci pomažu da uspješnije uče i kvalitetnije žive.

ALOHA je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije.

Više o tome, uz kratke razgovore s Patrikom, njegovom trenericom i Brankom Novosel, poslušajte u ponedjeljak u Ritmu grada od 17 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.