Svesprisutni spačeki

2. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
1.005 Pregleda

Stotinjak spačeka s 23. svjetskog susreta danas, u petak, 2. kolovoza, uputilo se u Zagreb i upravo se Zagrepčanima, ali i brojnim turistima, kao prava atrakcija predstavljaju na Trgu bana Jelačića. Iz svake zemlje sudionice Susreta u zagrebačkom defileu najmanje je jedno vozilo, a ukupno u tome sudjeluje 30 zemalja. Tamo će biti do 15 sati i 30 minuta, a za to vrijeme njihovi vlasnici u pratnji 10 vodiča razgledavaju Zagreb.

U međuvremenu se u programskoj zoni u Samoboru i na prostoru kampa odvija svakodnevni i sad već uobičajeni program uz natjecanja u spretnosnim vožnjama u bivšoj vojarni, prezentaciji najoriginalnijih, najstarijih i prerađenih vozila te zanimaciji za djecu, mlade i odrasle.

Na pozornici velikog šatora jučer, u četvrtak, 1. kolovoza, u muškoj i ženskoj konkurenciji održano je zabavno natjecanje u brzom jedenju poznatih samoborskih kremšnita bez korištenja ruku.

U organizaciji Citroen kluba Slovenije jučer poslijepodne je priređen Slovenski dan, a navečer prezentacije događanja koja se očekuju dogodine u Poljskoj i Švicarskoj kao domaćinu 24. svjetskog susreta 2021. godine. Predstavile su se i Italija i Slovenija kao zemlje kandidatkinje za domaćina Susreta 2023. godine.

Sinoć je koncert u šatoru programske zone Susreta održao samoborski band Falset, a večeras, u petak, 2. kolovoza, na programu su dva koncerta. Od 19 sati nastupit će domaći band Preko nišana, a u 22 sata uslijedit će koncert banda Botulisme iz Nizozemske.

Sutra, u subotu, 3. kolovoza, uz ostalo je ceremonija svečanog zatvaranja Susreta s početkom u 20 sati i predaja zastave domaćinu za 2021. godinu te proglašenje domaćina 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine. Uz govore uzvanika bit će objavljeni i dobitnici tombole, a zatim slijedi 2CV Vatromet i cjelonoćna subotnja zabava uz nastup Soul Fingersa.

Na Svjetskom susretu spačekista, u ponudi suvenira sada su i fotografije za povijest snimljene na samoborskom sajmištu, na kojima je vozilima formiran veliki znak Citroena, a ljudskim tijelima ispisana brojka 100 u znak 100. obljetnice postojanja automobilske marke Citroen. Od danas, petka, 2. kolovoza, te se fotografije mogu kupiti kao razglednice, za uspomenu ili javljanje svojima kod kuće.

U Kamp zoni u tijeku je prezentacija i natjecanje za izbor najoriginalnijeg vozila, najinteresantnije prerađenog vozila i najstarijeg vozila ovog susreta, a rezultati će, uz dodjelu nagrada, biti proglašeni večeras, u petak, 2. kolovoza, između 21 i 22 sata u velikom šatoru Programske zone.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.