Pobjeda za ponos i slavu

2. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
856 Pregleda

Svečanim odavanjem počasti poginulim samoborskim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku domovinske zahvalnosti jutros je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Vijenac na spomenik, uz asistenciju Samoborske narodne garde, položilo je izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić, uz kojega su bili i gradski pročelnik Juro Horvat, predstavnica Koordinacije braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje Đurđa Purić i načelnik Policijske postaje Samobor Željko Stopić. Potom su svijeće kod spomenika upalili predstavnici roditelja poginulih branitelja, gradskih službi, institucija i ustanova, udruga i političkih stranaka.

Uvodno slovo o vojno-redarstvenoj akciji Oluja, koja se kao konačna pobjeda Hrvatske vojske nad okupatorom u Domovinskom ratu, slavi na ovaj državni praznik, izrekao je moderator programa Marijan Telišman, i sam hrvatski branitelj. S ponosom je pročitao imena svih poginulih branitelja sa samoborskog i svetonedeljskog područja, koja su uklesana na spomeniku u Parku domovinske zahvalnosti i prepustio riječ predstavniku braniteljskih udruga Miljenku Komesu. On je, uz podsjećanje na veličanstven doček pripadnika 151. samoborske brigade na Trgu kralja Tomislava nakon Oluje, istaknuo da je Samobor među rijetkim hrvatskim gradovima koji je izgradio ovako lijep park u spomen na herojsku žrtvu poginulih i preminulih u vojnim operacijama. Naš grad je, dodao je Komes, potaknuo i vodio izgradnju spomen obilježja na Trokutu, imenovao ulice po našim braniteljima, dao postaviti spomen ploče po našim školama i osigurao braniteljskim udrugama prostorije za djelovanje.

Uime Grada Samobora govorio je Miran Šoić koji je u kratkom obraćanju okupljenima rekao da svi i dalje u srcu nosimo osjećaj ponosa na te slavne dane iz 1995. godine, koji nas tjera da gledamo naprijed i da se trudimo, nadamo i vjerujemo u bolje sutra, a sve s osobitom zahvalnošću i poštovanjem prema svim sudionicima Domovinskog rata.

Riječi utjehe i ohrabrenja članovima obitelji poginulih branitelja, uz prigodnu molitvu, uputio je samoborski kapelan, velečasni Kristijan Tušek.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.