Vrijeme za suzbijanje bolesti vinograda

1. kolovoza 2019.
Komentari isključeni
870 Pregleda

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstva poljoprivrede, dojavilo je novu preporuku za zaštitu vinograda.
Učestale kiše te povišena relativna vlaga zraka uvjetuju dugo zadržavanje vlage na lišću i grozdovima vinove loze te čine povoljne uvijete za razvoj plamenjače (Plasmopara viticola) na vršnom lišću i zapercima i pepelnice (Erysiphe necator) grozda.
Rane sorte vinove loze (Chardonnay, Portugizac Pinot sivi, Pinot crni i dr.) ulaze u fazu promjena boje/šara ili mekšanje bobica pa u narednom periodu treba voditi računa o pojavi sive plijesni (Botrytis cinerea).
Za sorte koje su u navedenoj razvojnoj fazi preporuka je obaviti zaštitu zone grožđa pripravcima protiv sive plijesni (Botrytis cinerea): Switch 62,5 WG (karenca21 dan), Pyrus SC (karenca 28 dana), Teldor SC 500 (karenca 21 dan), Cantus (karenca 28 dana), Geoxe (karenca 21 dan).
Treba voditi računa o pojavi pepelnice vinove loze osobito na sortama kasne epohe dozrijevanja, a važno je redovito provoditi vizualne preglede zone grožđa te pozornost usmjeriti na grozdove koji su više okrenuti prema unutrašnjosti trsa i koji su zaštićeni lišćem.
Za suzbijanje pepelnice moguća je primjena fungicida: Luna Experience SC (karenca 14 dana), Dynali EC (karenca 21 dan), Kusabi (karenca 28 dana), sumporni pripravci (karenca 35 dana). Ukoliko se sumporni pripravci koriste u kombinaciji sa fungicidima iz skupine ditiokarbamata karenca se na vinovoj lozi produljuje na 56 dana.
Za suzbijanje plamenjače mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra (karenca 35 dana). Važno je znati da je primjena bakra ograničena na najviše 3-4 kg čiste aktivne tvari tvari/ha tijekom vegetacijske sezone.
Tretiranja obavljati u večernjim ili ranim jutarnjim satima (izbjegavati visoke temperature tijekom dana)!
Podsjeća se na obavezno provođenje svih mjera propisanih Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018, NN 63/2019). U Narodnim novinama br. 69 od 19.7. 2019. objavljena je nova “Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenje i suzbijanja zlatne žutice vinove loze“!
Ukoliko je na žutim ljepljivim pločama krajem srpnja bilo ulova američkog cvrčka preporučamo početkom kolovoza obaviti još jedno suzbijanje, vodeči računa o karencama korištenih insekticida.
Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti treba sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.