Muzej Citroenovih modela na otvorenom

30. srpnja 2019.
Komentari isključeni
1.151 Pregleda

Jutros je u programskoj zoni 23. svjetskog susreta spačeka u organizaciji Hrvatskog 2CV Citroen kluba, na prostoru tzv. Munjare, preko puta Trgovačkog centra Konzum, otvoren Muzej na otvorenom “100 godina Citroena”, u kojemu se predstavljaju najvažniji modeli ove marke automobila kroz povijest. Izloženo je 16 starih modela i 5 modela Citroena iz najnovije ponude.

Jasmina Pecotić, voditeljica komunikacija u tvrtki Citroen, rekla nam je da je to dio obilježavanja više Citroenovih obljetnica ove godine. -Sve je počelo 1919. godine kada je Andre Citroen osnovao tvrtku i lansirao svoj prvi model tipa A, prvo vozilo masovne serijske proizvodnje u Europi – navela je Jasmina Pecotić i dodala da se ove godine slavi i 100 godina dizajna što je važan element koji je Andre Citroen od samih početaka utkao u svoje automobile, a koji se provlači sve do današnje aktualne Gama serije. -Citroen slavi i 100 godina udobnosti svojih automobila, a prije pet godina pokrenuo je novi program kojim je sve svoje znanje i umijeće stavio upravo u taj element – nastavila je Jasmina Pecotić dodavši još da Citroen slavi i 100 godina pobjede, pa je diljem svijeta pokrenuo brojne “rejdove” kojima je pokazao i robusnost, izdržljivost i kvalitetu svojih modela. Uza sve to slavi se i 100 godina komunikacije jer je Andre Citroen bio vizionar ispred svog vremena.

U Samoboru je izloženo 20-ak automobila koji prikazuju razvoj Citroena kroz povijest s naglaskom na spačeke, ali i aktualnu ponudu. Sve to ostvareno je u 20-godišnjoj suradnji Hrvatskog i Slovenskog 2CV Citroen kluba – istaknuo je predsjednik hrvatskog kluba Goran Skrbin zahvalivši slovenskom kolegi Alešu Krajnčanu i svima koji su za ovu izložbu ustupili svoje automobile, proizvedene mahom u TOMOS-u u Sloveniji. Jasmina Pecotić još je dodala da je Citroen iznimno ponosan na to što ta marka automobila ima najviše kolekcionara na svijetu, posebno zahvaljujući spačeku, a Samobor opet prednjači među spačekistima u Hrvatskoj. No, tu su izloženi i “žaba” i ami” i “mehari” i mnogi drugi popularni Citroenovi modeli.

Službeni ceremonijal otvorenja susreta, koji je dosad okupio više od 2 tisuće vozila i oko 6 tisuća sudionika, bit će sutra u 20 sati, a u poslijepodnevnim satima, od 15 do 18, prethodit će mu defile stotinjak 2CV vozila od kampa do sajmišta uz fotografiranje za povijest na samoborskom sajmištu u 15 sati. Posebne prometne regulacije neće biti, ali će samoborska policija od 17 sati dalje pratiti defile od sajmišta, Hrastinskom, Zagrebačkom, Perkovčevom, preko Trga kralja Tomislava (bez zadržavanja) te Šmidhenovom i Gajevom natrag do kampa i prema potrebi na minutu, dvije zaustaviti ostala vozila kako bi Citroeni neometano prošli.

Za četvrtak, 1. kolovoza, predviđena je individualna off road vožnja Parkom prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a u petak, 2. kolovoza, u 9 sati stotinjak automobila uputit će se i prema Trgu bana Jelačića u Zagrebu. U međuvremenu će se u programskoj zoni u Samoboru birati najzanimljivija vozila u pojedinim kategorijama.

Svaki dan odvijat će se igre za djecu, vožnje spretnosti na prostoru nekadašnje samoborske vojarne, natjecanje u brzom jedenju kremšnita i slične aktivnosti te brojni rock’n’roll koncerti od srijede pa do petka.

Susret protječe uz znatnu pomoć volontera iz cijele Europe, a svoj obol dao mu je i Grad Samobor kao i brojni entuzijasti. Organizatori vjeruju da će se u dolazećim danima i više ugostitelja priključiti Svjetskom susretu spačeka, odnosno iskoristiti činjenicu da nam se u gradu nalazi više tisuća zahvalnih gostiju.

Za sve vrijeme održavanja susreta na tom području vrijedit će posebna prometna regulacija u ulicama koje okružuju kamp spačekista i programsku zonu, a sve je obilježeno privremenom signalizacijom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.