Branko Šubić ponovno na stazi

30. srpnja 2019.
Komentari isključeni
650 Pregleda

Prije dvije godine Branko Šubić je skrenuo pozornost javnosti na sebe akcijom u kojoj je u pet dana prehodao udaljenost od Vukovara do svoje rodne Petrinje. Branko je tako prošao ukupno 265 kilometara, što je u prosjeku 53 kilometra dnevno, po temperaturama koje su početkom kolovoza na užarenom asfaltu po kojemu je Branko hodao znale dosezati i do 55 Celzijevih stupnjeva.

Možda za današnje ultramaratonce i “ironmene” to i nije neki podvig, ali za tada 55-godišnjaka, koji nikada dotad i do priprema za tu akciju nije prešao niti polumaraton, to je bilo ostvarenje vrijedno divljenja. Toliko da su ga prepoznali i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo branitelja i Grad Petrinja koji su bili pokrovitelji njegove akcije.

Ove je godine Šubić objavio da priprema novu akciju. -Ovoga puta polazna će točka biti Kninska tvrđava, mjesto na kojemu se tradicionalno održava središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti uz koju je vezana i moja akcija. Do Petrinje je udaljenost gotovo identična kao i od Vukovara, a uz očekivane ekstremno visoke temperature dodatni izazov će biti zahtjevna konfiguracija terena pa će tako ukupni uspon biti preko 2 tisuće metara, uz isto toliko spusta. Zbog toga sam dodao još jedan dan za hodanje u odnosu na prošlu akciju – otkrio je Šubić.

Bivši hrvač Gavrilovića iz generacije zlatnog olimpijca Vlade Lisjaka, zatim nesuđeni nogometni sudac te, na posljetku, istaknuti djelatnik Hrvatskog pikado saveza, koji je kao izbornik muške pikado reprezentacije 1999. godine postao prvak Europe, od sutra, 31. srpnja, pa do 5. kolovoza, u šest dana prehodat će ukupno 264 kilometra.

Postaje za odmor i noćenje će biti u Gračacu, Udbini, Plitvičkim jezerima, Slunju i Topuskom, a dolazak u Petrinju je planiran 5. kolovoza u sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

-Kao i prošle godine želja mi je u mjestima kroz koja prolazim posjetiti spomenike poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te se pokloniti i zapaliti svijeće. To je osnovna svrha moje akcije, ne dopustiti da u zaborav padnu oni koji su dali svoje živote za Hrvatsku – poručio je Branko Šubić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.