Tajna veza malih utvi i spačeka

29. srpnja 2019.
Komentari isključeni
650 Pregleda

Dva para utvi u zagrebačkom zoološkom vrtu dobila su podmladak. Iz svakog gnijezda provirilo je nekoliko paperjastih glavica.

Puno ime njihove vrste je bjelolica utva zviždara. Te utve u prirodi nastanjuju Afriku i Južnu Ameriku. Tamo žive uz jezera s bogatom vegetacijom što im pruža obilje hrane.

Jedan par utvi u Zagreb je stigao iz Züricha, a drugi iz Chestera. Nova adresa na kojoj žive već nekoliko godina, raspirila im je strasti. Gnijezde se svake godine. Ovogodišnji mališani polako se izgegavaju iz gnijezda.

Kumstvo malim utvama prihvatio je Citroën klub Croatia. Naime, u Samoboru počinje Svjetski susret Spačeka, koji je najveće okupljanje vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, poznatijeg pod nadimkom Spaček, a prvi put se održava u Hrvatskoj. Događaj se organizira od 1975. godine, ove godine 23. put. U Samoboru se očekuje više od 3 tisuće vozila i oko 12 tisuća sudionika iz više od 30 zemalja svijeta.

Svi sudionici ovog okupljanja u nastavku tjedna imat će slobodan ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba. Spaček, naime, znači “ružno pače”, pa otuda poveznica sa zagrebačkim utvama, pticama koje sliče patkama.

Male se utve razlikuju od mladunčadi pataka, gusaka i labudova po paperju. Ono je jako uzorkovano karakterističnom svijetlom trakom koja se proteže od područja ispod očiju oko glave sve do potiljka. Parovi utvi jako su povezani. Puno vremena provode zajedno timareći se. Kada su utve razdvojene, glasno se dozivaju sve dok se ponovno ne spoje. Kao i sve vrste utvi, i bjelolice utve zviždare pri glasanju zvuče poput zviždaljki.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.