Samobor – spaček-grad

29. srpnja 2019.
Komentari isključeni
5.777 Pregleda

Na ulicama našeg grada sve je više spačeka koji polako pristižu na 23. Svjetski susret u organizaciji Hrvatskog 2CV Citroen kluba. U kampu iza Autobusnog kolodvora već je više od tisuću vozila i bar dvostruko više sudionika ovog okupljanja, a do kraja sutrašnjeg dana očekuje ih se oko 3 tisuće, a možda i koja stotina više te zasigurno 10-ak tisuća spačekista iz 34 zemlje cijeloga svijeta. Tamo za njih već danas počinje bogat i raznolik program, koji će potrajati sve do nedjelje, 4. kolovoza.

Kako nam je rekao predsjednik Kluba Goran Skrbin, danas je tek nulti dan, pa je od programa izdvojio podnevno otvaranje programske zone gdje se spačekistima nude hrana, piće i mogućnost trgovine, a večeras od 20 sati, pa do ponoći, odvijat će se i zabavni program uz nastup D.J.-a Koleta.

Sutra, u utorak, 30. srpnja, u 10 sati i 30 minuta u programskoj zoni, na prostoru tzv. Munjare, preko puta Trgovačkog centra Konzum, bit će otvoren Muzej “100 godina Citroena”, u kojemu će biti predstavljeni najvažniji modeli ove marke automobila kroz povijest.

Službeni ceremonijal otvorenja susreta bit će u srijedu, 31. srpnja u 20 sati, a u poslijepodnevnim satima, od 15 do 18, prethodit će mu defile stotinjak 2CV vozila po Samoboru uz fotografiranje za povijest na samoborskom sajmištu.

Za četvrtak, 1. kolovoza, predviđena je individualna off road vožnja Parkom prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a u petak, 2. kolovoza, u 9 sati stotinjak automobila uputit će se i prema Trgu bana Jelačića u Zagrebu. U međuvremenu će se u programskoj zoni u Samoboru birati najzanimljivija vozila u pojedinim kategorijama.

Svaki dan odvijat će se igre za djecu, vožnje spretnosti na prostoru nekadašnje samoborske vojarne, natjecanje u brzom jedenju kremšnita i slične aktivnosti te brojni rock’n’roll koncerti od srijede pa do petka.

Goran Skrbin smatra da je Samobor za mmnoge idealna lokacija jer je podjednako udaljen od onih najčešćih sudionika koji na ove susrete dolaze iz Europe. -To je – ističe Skrbin – od velike važnosti za promociju hrvatskog turizma, u ovom slučaju ne samo morskog, već i kontinentalnog, a nimalo nije zanemariva ni blizina glavnog grada Hrvatske.

Predsjednik organizacijskog odbora je Samoborac Darko Zornjak koji nam je rekao da je 95 posto zadovoljan dosad odrađenim prije početka Svjetskog susreta spačeka. -Preostalih 5 posto riješit će se u dolazećim satima kako bismo bili spremni za prihvat preostalih spačekista iz cijelog svijeta, a najdalji nam dolaze iz Obale Bjelokosti, Novog Zelanda, Japana, Kine i Kanade, odnosno sa svih kontinenata – kaže Zornjak.

Kako nam je rekao Darko Zornjak, sve je ostvareno i uz znatnu pomoć volontera iz cijele Europe, a svoj obol dao je i Grad Samobor kao i brojni entuzijasti. Organizatori vjeruju da će se u dolazećim danima i više ugostitelja priključiti Svjetskom susretu spačeka, odnosno iskoristiti činjenicu da nam se u gradu nalazi više tisuća zahvalnih gostiju.

Za sve vrijeme održavanja susreta na tom području vrijedit će posebna prometna regulacija u ulicama koje okružuju kamp spačekista i programsku zonu, a sve je obilježeno privremenom signalizacijom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.