Kišno proščenje

28. srpnja 2019.
Komentari isključeni
1.015 Pregleda

Svečanu koncelebriranu misu na Anindolu u povodu blagdana svete Ane danas je, na proščenski dan, predvodio duhovnik u zagrebačkoj Bogosloviji, prečasni Vlado Razum iz Konšćice. Uz ovu, služene su još 3 mise, dvije jutarnje i večernjica. Sve su, unatoč tmurnom i kišovitom danu, okupile velik broj vjernika i hodočasnika, poprilično veći od očekivanog.

Homilijska poruka prečasnog Vlade Razuma temeljila se na Isusovom milosrđu i njegovim riječima zapisanim u evenđelju kad Isus u molitvi želi probuditi naše pouzdanje pa kaže: “Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se”. No, najprije je svoju propovjedničku riječ vezao uz blagdan svete Ane i Joakima svjedočeći o bračnoj ljubavi između ovo dvoje ljudi te o njihovom zajedničkom životu koji nije bio bez teškoća, iskušenja, životnih drama i žrtve. O tome govore predanja iz tih davnih vremena koja se mogu poistovjetiti i s današnjim prilikama bračnog života, u kojemu je daleko manje vjernosti, poslušnosti i traženja Božje volje nego što je to bilo u Ane i Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije.

Tumačeći dalje Božju riječ, prečasni Vlado Razum je naglasio kakvi sve izazovi danas narušavaju bračni i obiteljski život. -U svemu tome – naveo je propovjednik pozivajući se na proročke riječi profesora Šagija iz 90-ih godina prošloga vijeka – Bog je neizmjeran u svome milosrđu jer On će uvijek tragati za putovima kojima će doprijeti do čovjekova srca. -Molitva Gospodnja nije formula, ona je životni program, koji je i Isus Krist živio i želi da ga i mi živimo – rekao je još Vlado Razum – dodajući da je ovaj nedjeljni dan, u svjedočanstvu supružnika Ane i Joakima, izazov našoj vjeri da nam ona postane živa i životna, usađena u naše biće te unesena u naš dom i u našu obitelj.

Uz predslavitelja svečane euharistije, prečasnog Vladu Razuma, za oltarom su još bili domaći župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan, samoborski župni vikar, velečasni Kristijan Tušek i pastoralni suradnik u samoborskoj župi, velečasni Josip Dumbović. Ispovijedali su svećenici Pavel Kunštek i Majk Rušec, a župni zbor pod vodstvom profesora Darka Novosela i ovaj put je obogatio bogoslužje.

Samoborsku gradsku upravu na ovoj misi zastupali su predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, gradska vijećnica Irena Kapor i zamjenik pročelnika za gospodarstvo, razvoj i fondove Europske unije, Krunoslav Znika.

I dok je za vrijeme misnih slavlja, kiša samo povremeno rominjala, na početku zabavnog programa, a i kasnije u nekoliko navrata, na Tancplacu na Anindolu sručio se pljusak koji je rastjerao dio ljudi, ali onima koji su ostali kiša nije pretjerano kvarila raspoloženje. Stisli su se ispod tendi i uživali u bogatstvu sadržaja koje je za njih priredila Udruga Etno fletno sa svojim suradnicima iz samoborske Gljivarske udruge Sunčanica. Tako se uz gljivarski kotlić moglo uživati i u kotlovini, neizostavnom gvrircu i medenjacima obrta Arko i Oslaković, domaćim kolačima iz “etnofletnovskih” pećnica te drugoj štandovskoj ponudi domaćih proizvoda raznih proizvođača. Za glazbu i Aninovski bal pobrinuo se Etno band.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.