Tri samoborske župe uz svetu Anu

26. srpnja 2019.
Komentari isključeni
2.042 Pregleda

Danas je blagdan svete Ane koju Samoborci od davnina štuju i kao svoju zaštitnicu. To je jedna od najvećih i najznačajnijih godišnjih svetkovina u samoborskim kapelama.

Slavlje na Anindolu obilježeno je danas prijepodnevnim trima misama. Prvo bogoslužje za župljane župe Svetog Ivana Krstitelja iz Luga predvodio je velečasni Matej Petrić, porijeklom iz te župe, drugo, za svoje župljane, župnik župe Krista Kralja iz Domaslovca, velečasni Branimir Budinski i treće, a ujedno i središnje koncelebrirano misno slavlje, domaći župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan. Nekad su svi ti dijelovi grada činili jednu i jedinstvenu, drevnu župu Svete Anastazije. Ovo ih slavlje i dalje na neki način povezuje, baš i kao godišnje samoborsko proštenje u svetište Majke Božje Bistričke koje će biti za tjedan dana.

Uz Davora Štuljana suslavitelji euharistije bili su i samoborski župni vikar Kristijan Tušek, fra Lucije Jagec iz samoborskog franjevačkog samostana, župnik grkokatoličke župe Muka presvete Bogorodice u Samoboru Danijel Vranešić i nekadašnji đakon u samoborskoj župi Krunoslav Kolar.

Misi na Anindolu u 11 sati nazočili su i gradski čelnici, gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak, njegovi zamjenici Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković, gradski pročelnici i njihovi zamjenici, Željko Radovanić, Marinko Džepina i Krunoslav Znika, koordinator za mjesnu samoupravu Petar Grgečić, direktor Komunalca Ivica Karoglan i drugi dužnosnici, gradski vijećnici i članovi gradonačenikova kolegija.

Propovijedajući na misi, župnik Davor Štuljan najprije se osvrnuo na smisao slavljenja svetaca i rekao da ovo nije samo još jedan blagdan u nizu, ali se lako može dogoditi da ga tako shvatimo i da sve to skupa samo prođe i ne dotakne nas. -Smisao blagdana nije u opetovanju već viđenog i doživljenog, nego u tome da sveci koje slavimo i njihov život snažno prožmu našu nutrinu i ponovno rasplamsaju možda tek tinjajući sijen vjere – istaknuo je prečasni Davor Štuljan dodajući da blagdan ima smisao tek ako i sami uronimo u njegovu tajnu i dopustimo Gospodinu da ponovno upali u njama oganj vjere.

Župnik Štuljan je za svetu Anu i svetog Joakima, kao roditelje Blažene Djevice Marije, rekao da nam kao zaštitnici obitelji, a sveta Ana, koja je rodila u poznoj dobi, kao zaštitnica trudnica, mogu i te kako biti uzor iako su živjeli u doista pradavnim vremenima.

Glavnu misu pjesmom je animirao župni zbor svete Anastazije pod vodstvom profesora Darka Novosela, a završena je ophodom oltara u crkvi.

Kapela svete Ane opjevana 1937. godine u pjesmi mladog Marka Vukasovića “Kod kapele svete Ane” kao mjesto druženja. Smjestila se u miru šume na Tepecu i jedanput godišnje dočekuje Samoborce dkoji je masovno pohode na velikom Aninovskom proštenju. Riječ je o najmlađoj od samoborskih baroknih sakralnih građevina koja se prvi put spominje 1677. godine, ali se pretpostavlja da su radovi na njezinom podizanju započeli i prije. Službena godina koja se nalazi iza glavnog oltara i na zvonu je 1751. godina, a smatra se da su njezinu izgradnju platili grofovi Auersperg. Kapela ima 3 oltara ukrašena baroknim slikama iz 18. stoljeća, a obnavljana je u više navrata te svrstana u II. kategoriju umjetničke vrijednosti.

Prošćenski dan na Anindolu bit će u nedjelju, s 4 euharistije i zabavom na Tancplacu. Prva dva nedjeljna bogoslužja su u 8 i 9.30, a svečanu koncelebriranu euharistiju u 11 sati u nedjelju će predslaviti duhovnik u zagrebačkoj Bogosloviji, prečasni Vlado Razum iz Konšćice. Večernjicu u 17 sati služit će donedavni samoborski đakon, mladomisnik Majk Rušec.

Između nedjeljnih misnih slavlja, od 12 do 17 sati, na Tancplacu na Anindolu Udruga Etno fletno priredit će Aninovski bal, a za zabavu i okrjepu proštenjara pobrinut će se Etno band i samoborski obrtnici i OPG-ovci. Proštenje, naravno, neće proći ni bez naših samoborskih medičara, obrta Oslaković i Arko, i njihovih ukusnih medenjaka, gvirca te licitarskih srca i drugih figurica.

Uz blagdan svete Ane, svim Anama, Anicama, Ankicama i drugim nositeljicama neke od izvedenica ovog imena, čestitamo imendan.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.