Najavljena obustava prometa autobusnih linija s početkom školske godine!

24. srpnja 2019.
Komentari isključeni
1.203 Pregleda

U Samoboru je održana konferencija za medije Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika, Udruge sindikata vozača i prometnih radnika te Sindikata prometa i veza Hrvatske. Najavili su kako su spremni obustaviti promet autobusnih linija s početkom školske godine ukoliko se ne riješi problem s kašnjenjem implementacije EU direktive, odnosno prestanka sufinanciranja takozvanih nerentabilnih učeničkih, studentskih i umirovljeničkih linija.
Kako je pojasnio predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović, pismo u kojem ukazuju na probleme i u kojem navode zahtjeve poslodavaca i sindikata u javnolinijskom autobusnom prijevozu, poslano je u Vladu te se traži održavanje hitnog sastanka, najkasnije do 7. kolovoza:
– Već godinama se suočavamo s nerentabilnoću naših linija, godinama se obećavaju ugovori o javnim uslugama sukladno uredbi EU te smo svjesno, čekajući implementaciju iste, gomilali gubitke održavajući socijalni mir. Nažalost, ispada da su svi privatni prijevoznici koji su godinama održavali lokalne linije diskriminirani i da s njima nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama u odnosu na HŽ putnički prijevoz ili druge gradske prijevoznike. Također, diskriminirani smo i dovedeni u nepovoljan ekonomski položaj u odnosu na sve odgovarajuće prijevoznike koji djeluju u EU obzirom da su sve članice EU već odavno primijenile direktivu. Unatoč nizu obećanja od stupanja na snagu nadležnog zakona, nije donesen pravilnik kojim bi se definirao sustav ugovora o javnim uslugama, a zakonska obveza je da se oni sklope do 30.11.2019. Za nas je u potpunosti neprihvatljivo produljenje roka početka ugovora o javnim uslugama jer bi to značilo propast naših poduzeća. Prijevoznici imaju samo jedan zahtjev, sklapanje ugovora o javnim uslugama temeljem Zakona o prijevozu i cestovnom prometu do 30.11. čime ćemo doći u ravnopravni položaj u odnosu na prijevoznike EU – rekao je Meštrović.
Kako je rečeno na konferenciji za medije, zbog kašnjenja implementacije EU direktive, odnosno potpisivanja ugovora o javnim uslugama, oko 7 tisuća vozača autobusa spremno je za odlazak iz Hrvatske, čime bi se pridružili tisućama koji su to već napravili.
Sindikati pak u svojem pismu traže od Vlade izjednačavanje statusa privatnih javnih prijevoznika s državnima, uvođenje reda u javni linijski prijevoz putnika autobusima, granski kolektivni ugovor i primjenu uredbe EU. U protivnom, s početkom rujna, autobusi neće voziti, prvo kratkotrajno kao znak upozorenja, a potom sve dok se ne udovolji zahtjevima, rečeno je na konferenciji.
Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika okuplja 26 poduzeća i više od 24 tisuće radnika te održavaju više od 80 posto županijskih linija od Vukovara do Dubrovnika, a svima je egzistencija ugrožena, ističe Meštrović.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.