Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Od pilotiranja STEM projekta do liderstva u državi

23. srpnja 2019.
Komentari isključeni
765 Pregleda

U Samoborskom muzeju jutros je prezentiran program Mohorovičić za što su se pobrinuli Udruga SURLA i Hrvatsko fizikalno društvo. Cilj ovog programa je motiviranje i profesionalno usmjeravanje djece u STEM područja koja čine temelje potpuno novih zanimanja 21. stoljeća. Tijekom prezentacije izvodili su se pokusi u čemu su sudjelovala djeca, njihovi roditelji, učitelji, nastavnici i profesori, ali i drugi zainteresirani.

Andrija i Stjepan Mohorovičić su među najznačajnijim i u svijetu najpoznatijim hrvatskim znanstvenicima svih vremena. Inspirirajući se na njihovoj izvrsnosti i dostignućima, pokrenut je program Mohorovičić kojim se Samobor uvodi u svijet obrazovanja i zanimanja 21. stoljeća.

Kako je dosad izgledalo pilotiranje tih programa u našem gradu i kako će se to dalje odvijati okupljenima su prezentirali predsjednik SURLE Branimir Lozo i doktor znanosti Dalibor Paar osvrnuvši se na predavanja za odrasle, vrtićke radionice, terensku nastavu i izlete za školarce te najnoviji projekt Ljetne škole znanosti i tehnologije.

Dalibor Paar je istaknuo da će Hrvatska samo na ovaj način, počne li se s djecom raditi već u vrtićima, pa nastavi sve do visokog obrazovanja, uhvatiti korak s najrazvijenijim zemljama svijeta. -Tako će mladi svoje mjesto naći u perspektivnim zanimanjima, a time će prosperirati i šira zajednica – rekao je Paar. Cijela se ova priča, pod zajedničkim nazivnikom Mohorovičić, gradi oko praktičnih aktivnosti, fizikalnih, kemijskih, bioloških, geoloških i informatičkih pokusa preko kojih su djeca izložena vrhunskim temama iz znanosti i tehnologije.

Branimir Lozo je istaknuo da se ne počinje samo u sportu, glazbi, umjetnosti i njima srodnim područjima od malena jer su i rasprave i analize stručnjaka na području informatike, primjerice, pokazale da je krajnje vrijeme za početak bavljenja informatikom dob od 10 godina želi li se postati uspješnim stručnjakom. Potkrijepio je to primjerom sportaša, poput nogometaša Messija ili Ronalda koji isto nisu prvi doticaj s loptom imali s 20 godina, odnosno glazbenika poput Mozarta kojemu instrument u ruke sigurno nisu dali s 25 godina. -Mi s ovim programom pokušavamo Samoboru pružiti priliku da postane lider u Hrvatskoj – zaključio je Lozo.

Na prezentaciji je bio i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.