Ljetna škola znanosti i tehnologije okupila brojne osnovnoškolce

20. srpnja 2019.
Komentari isključeni
440 Pregleda

Danas završava prva “Samoborska ljetna škola znanosti i tehnologije” koja je na Trgu Matice hrvatske i u maloj dvorani Galerije Prica, okupila brojne osnovnoškolce na programima STEM obrazovanja primjerenih njihovim spoznajama.

Sudjelovanje u školi je besplatno, a zbog ograničenog broja sudionika bila je popunjena u rekordnom roku. Na koncu su, umjesto jednog termina, napravljena dva dnevno i to tijekom 6 dana što je u konačnici preko 350 polaznika.

Škola se sastoji od 6 samostalnih radionica, dio je Programa Mohorovičić , a realizira ju Samoborska udruga roditelja za lokalne aktivnosti uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Samobor i Grada Samobora. Voditelj škole i koordinator projekta je profesor dr. sc. Dalibor Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog fizikalnog društva koji je djeci na zanimljiv i pristupačan način približio znanstvene teme.

Prvi dan djeca su se bavila “Tajnama svemira i slavnom Schrödingerovom mačkom”, drugi dan su izučavala “Tesline munje i moćne lasere”, treći dan mališani su postali “Istraživači nevjerojatnih mjesta na Zemlji na kojima još nitko nije bio”, a tema četvrte radionice bio je “Vremeplov i potraga za izvanzemaljcima”. Jučer su djeca bila fokusirana na “Moćne magnete i budućnost Zemlje”, a danas, završnog dana, saznat će sve o “Istraživačicama 21. stoljeća”.

“Samoborska ljetna škola znanosti i tehnologije” koristi suvremene metode poučavanja s puno pokusa i zato je djeci zanimljiva. Kada se djeca sama uvjere u određene fizikalne pojave i koncepte onda se ne događa da samo zaključuju već i postavljaju pitanja, a to najviše nedostaje našem obrazovnom sustavu. To se u suvremenom obrazovanju zove kritičko razmišljanje i zato je izvođenje pokusa odlična metoda poučavanja. Kroz izvođenje pokusa djeca ne vjeruju u nešto unaprijed već uživo nešto dožive i tako duboko razumiju temu” – ističe profesor Dalibor Paar.

Interes za ove radionice bio je velik pa Dalibor Paar vjeruje da će ovakvih radionica biti još te da će se ponovno u Samobor vratiti i Ljetna tvornica znanosti.

Iduće znanstveno druženje koje priređuju SURLA i Hrvatsko fizikalno društvo bit će u utorak, 23. srpnja u Samoborskom muzeju. Početak je u 10 sati, a predstavit će program Mohorovičić kojim Samobor uvode u svijet obrazovanja i zanimanja 21. stoljeća. Cilj programa je motiviranje i profesionalno usmjeravanje djece u STEM područja koja čine temelje potpuno novih zanimanja 21. stoljeća. Dobrodošla su djeca, njihovi roditelji, kao i učitelji, nastavnici, profesori te svi zainteresirani građani.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.