Obilježena 140. obljetnica rođenja dr. Vladka Mačeka

19. srpnja 2019.
Komentari isključeni
763 Pregleda

Nakon svečane sjednice jaskanskog Gradskog vijeća, svete mise i polaganja vijenaca ispred biste dr. Vladka Mačeka u njegovom rodnom Jastrebarskom, u Kupincu je jučer, u povodu 140. godišnjice njegova rođenja, održana tribina o tom velikanu hrvatske politike i povijesti. On je ključne godine svog života, kada su za Hrvatsku donesene povijesno važne odluke, proveo upravo u Kupincu, u kućnom pritovoru na svom imanju. Stoga mu je i ispred tamošnjeg spomenika, na trgu koji nosi njegovo ime, polaganjem vijenca i svijeća odana počast te održana tribina. Na njoj su se okupljenima obratili Gordana Juranko uime HSS-a Klinča Sela, načelnik Općine Klinča Sela Miljenko Vučković i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Tribinu je moderirao povjesničar Hrvoje Petrić, a na njoj su sudjelovali i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, književnik i publicist te suautor knjige “Maček izbliza” Nino Škrabe i Darko Till iz Udruge za promicanje hrvatske političke povijesti “Neda Prpić- Gamiršek”. U dinamičnim izlaganjima govornika, dobiven je presjek uloge dr. Mačeka za hrvatsku povijest te poticaj za nove rasprave i znanstvene radove. Posebno zanimljiv bio je osvrt na dr. Mačeka kao pjesnika, pa su stihovi iz njegova “pera” izvedeni u suradnji s “Kazalištem Škrabe”. U ime organizatora prisutnima je zahvalila predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović, a Gordana Juranko uručila je sudionicima tribine Srce – službeni suvenir Općine Klinča Sela.

Ova tribina potvrdila je potrebu za otvorenim raspravama u hrvatskom društvu zasnovanim na znanstvenim činjenicama te upoznavanja šire javnosti o važnosti i ulozi dr. Vladka Mačeka – vođe hrvatskog naroda svog vremena.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.