Proslavljen Dan Zagrebačke županije

17. srpnja 2019.
Komentari isključeni
626 Pregleda

Svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije u povodu obilježavanja Dana županije održana je danas u hotelu International u Zagrebu uz nazočnost gotovo 400 uzvanika. Sjednici su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade Dražen Bošnjaković, župani susjednih županija te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Akademik Željko Reiner uputio je čestitke svim žiteljima i vodstvu Zagrebačke županije poručivši kako se u Županiji odlično upravlja resursima i vodi briga o održivom razvoju.

Vladimir Lončarević je istaknuo kako je potrebno osnažiti sinergiju između državnih tijela i županija te jačati koordinaciju aktivnosti jer mnogi projekti prelaze granice pojedinih županija. Najavio je kako će Predsjednica i dalje pridonositi toj suradnji te rekao da priprema dodatne prijedloge vezane uz daljnju decentralizaciju s ciljem ravnomjernog razvoja Hrvatske.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kao premijerov izaslanik, istaknuo je važnost lokalne i regionalne samouprave kao prve instance države prema njezinim stanovnicima. Podsjetio je kako je ova Vlada učinila najznačajnije iskorake po pitanju financijske decentralizacije i to poreznom reformom radi koje su proračuni općina, gradova i županija veći, čime je veći i prostor za djelovanje na lokalnoj razini.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. “Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika, u iznosu od 54 milijarde kuna, Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom smo mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnika smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba”, rekao je Kožić dodavši da je krajem lipnja ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno 1100 manje nezaposlenih ljudi, i što je još važnije, 2800 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan istaknuo je, između ostalog, da je Zagrebačka županija, prema izvješću Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na njezinom području, u 2018. godini najsigurnija županija u Hrvatskoj. “Sigurnost stanovnika naše županije bitna je komponenta njezina cjelokupna rasta te iznimno važna pretpostavka da Županija postane ugodan dom za svakog”, rekao je Mikuljan. Osvrnuo se i na političku odgovornost koja počiva na povjerenju. “Povjerenju uspostavljenom na početku mandata i mjerenju tog povjerenja tijekom cijelog mandata. Njime se potkrepljuje volja i izbor građana, potvrđuje vjerodostojnost političke stranke, koalicije i pojedinca”, naglasio je Mikuljan.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju sa Zagrebačkom županijom te rekao da veliku perspektivu vidi u dodatnom povezivanju u segmentu turizma.

Nakon prigodnih govora domaćina i uzvanika, uz umjetnički program, dodijeljena su i županijska priznanja. Ove godine, uz ostale, priznanja su zaslužili Hrvatsko pjevačko društvo Jeka iz Samobora, mlada samoborska glazbenica Sara Glojnarić i ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedelja Anica Magdalenić. Nagrada za životno djelo pripala je kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu Belom iz Zaprešića.

(izvor: Zagrebačka županija)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.