Polemično o izgrađenosti poslovnih zona

17. srpnja 2019.
Komentari isključeni
644 Pregleda

Gradsko vijeće Svete Nedelje na ljetnoj je sjednici, okončanoj za samo sat vremena, većinom glasova, s 9 za i 4 suzdržana, danas prihvatilo prijedlog odluke o izradi trećih izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone poslovne namjene Sveta Nedelja. Radi se o njegovu usklađenju s petim izmjenama i dopunama Prostornog plana, odnosno o povećanju izgrađenosti zone za dvije nove hale. Jedna, četvrta po redu, već je u izgradnji jer ima građevinsku dozvolu, a druga, peta, manja od ove, tek bi se trebala početi graditi u Logističkom parku Zagreb – obrazložila je stručna suradnica u svetonedeljskoj gradskoj upravi Renata Rožek.

Tijekom poduže rasprave HDZ-ov Damir Halužan izrazio je sumnju da se radi o pogodovanju investitoru koji na iznajmljivanju tih hala ostvaruje veliki profit, pa se upitao tko je za prijedlog takve odluke stavio novac u svoj džep. To je pokrenulo nekoliko politički intoniranih polemičnih rasprava među vijećnicima Damirom Halužanom, Gabrijelom Deakom (Zurovčeva lista) i Goranom Kanižajem (HDZ), o kriminalu i neosnovanim optužbama, na kraju kojih je Halužan predložio da se onda svim, a ne samo nekim investitorima omogući izgrađenost do 60, a ne samo do 40 posto parcele te da se ova gradnja uskladi s građevinskom dozvolom koju Hrvatske željeznice imaju za budući koridor pruge, a ne da se nova hala gradi tik uz njega.

-Nismo naišli na bilo kakvu zabranu i prepreku da ovakav prijedlog ne dođe na dnevni red sjednice Gradskog vijeća – rekao je predsjednik Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, vijećnik Ivica Vojvodić (Zurovčeva lista) i podsjetio da je odluku o povećanju izgrađenosti te poslovne zone ovo vijeće donijelo još 2015. godine, dakle u prijašnjem sazivu.

-Željeznički koridor je zaštićen – upozorio je još Damir Halužan, a zamjenik gradonačelnika Davor Nađi dodao da je kao takav dovoljno širok i za prugu i za gradnju željezničkih stanica, a Grad sve ovo radi u duhu daljnjeg razvijanja poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta.

S daleko manje rasprave i s više usuglašavanja svetonedeljski su vijećnici izglasali prijedlog odluke o donošenju Plana djelovanja grada Svete Nedelje u području prirodnih nepogoda te još tri prijedloga planova koje je obrazložila resorna pročelnica Roberta Ciglar. Oni se odnose na aktivno uključivanje svih subjekata zaštite od požara na području Svete Nedelje u aktualnoj protupožarnoj sezoni, zatim na motrenje, čuvanje i ophodnju građevina i površina kojima prijeti opasnost od nastanka i širenja požara te na korištenje teške građevinske mehanizacije za žurnu izradu protupožarnih prosjeka i probijanja protupožarnih putova.

Jednoglasno je na kraju prihvaćeno da se cesta koja vodi prema budućem reciklažnom dvorištu nazove Zelena ulica.

AKTUALNO O DJEČJIM PARKOVIMA I KOMUNALNOJ SVAKODNEVICI

Kao i obično, sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje započela je aktualnim satom.

Jozo Vrdoljak (HDZ) podsjetio je gradonačelnika Daria Zurovca na obećanja sa Zbora građana u Jagnjić Dolu da će se vodom, plinom i asfaltom komunalno opremiti Ulica Gaj. Pitao je i što se poduzima u vezi s obećanjem o jeftinijem javnom gradskom prijevozu te što se događa sa širokopojasnim internetom. Dario Zurovec je rekao da on nikad ne daje obećanja, da dolazak vode na tu, ali i druge lokacije ovisi o Vodoopskrbi i odvodnji Zagrebačkog holdinga kojemu će Grad ponovno poslati požurnicu. Na pitanje o autobusnom prijevozu odgovorio je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi rekavši da je natječajna dokumentacija skoro gotova te da će to dogodine biti riješeno. Za širokopojasni internet Nađi je rekao da Grad, u očekivanju Vladinih poteza, radi sve što treba i da će se do kraja godine znati koliko će sredstava dobiti na natječaju.

Goran Kanižaj (HDZ) bio je prvi koji je potegnuo više pitanja koja se odnose na dječja igrališta, konkretno za kerestinečko, pa mu je gradonačelnik odgovorio da će se na dječjim igralištima, ne samo u Kerestincu već i drugdje, gdje su građani to zatražili, postaviti antistresna podloga. Kanižaja je zanimalo i što se događa s održavanjem javne rasvjete i je li točno da je prije dva mjeseca istekao ugovor između Grada i koncesionara te tražio novi ugovor na uvid, za koji mu je Zurovec rekao da će ga dobiti do sljedeće sjednice Vijeća.

Marijan Vojvodić (HDZ) založio se za izgradnju nogostupa na Rakitskoj i Novačkoj cesti, koju pješaci, dok traju radovi na Žugcima, koriste i kao šetnicu, pitao hoće li biti završeno dječje igralište u Hoto naselju te kada će se sanirati otvoreni kanal u Čakanićima. Gradonačelnik je najavio izgradnju nogostupa koju je, kako je rekao, Gradu sugerirala i Policija te završetak radova na igralištu, a sanacija kanala zatražit će se od Hrvatskih voda.

Božidar Jedvaj (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) upozorio je na nedostatnost i obraslost granjem prometnih znakova za uspornike u Ulici braće Ribara u Bestovju te zatražio uređenje dječjeg igrališta na Dugom putu. -Na granje iz privatnih dvorišta koje zaklanja prometne znakove upozorit ćemo vlasnike, a dječji park uredit će se u nekoliko sljedećih mjeseci – rekao je Dario Zurovec.

Dario Zajec (SDP) ukazao je na neočišćene odvodne kanale uz ceste, naročito Guštiraj u Rakitju, te pitao koliko se gradskih novaca za to uplaćuje Hrvatskim vodama, a zanimalo ga je i koliko je Svetonedeljčana dosad iskoristilo EU potpore preko LAG-a Sava te zatražio pisane odgovore.

Marko Kresonja (SDP) želio je doznati kada će u pogon biti pušteni električni bicikli koje je Grad nabavio i gdje će biti njihove stanice. -Sad kad se krenulo s izgradnjom reciklažnog dvorišta, zanima me hoće li se riješiti i pitanje Monaka – rekao je još Kresonja. Gradonačelnik Dario Zurovec najavio je da će se električni bicikli postaviti na nekoliko mjesta kad se završi još jedan dio biciklističkih staza, a za Monako je rekao da je to atraktivna lokacija, da se Gradu javilo nekoliko samozvanih vlasnika, da su pravi navodno u zatvoru i da to pitanje nije blizu nekog rješenja.

Damir Halužan (HDZ) pozvao je gradonačelnika da preuzme odgovornost za sve što se događa u Gradu i pitao što je Grad poduzeo da ne dođe do trostrukog povećanja cijene priključka na vodu te zatražio da mu se dostave svi ugovori između Grada i Holdinga.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.