Proslava posvećenja župne crkve u Kotarima

15. srpnja 2019.
Komentari isključeni
464 Pregleda

Prva nedjelja nakon 13. srpnja u samoborskom kraju od davnina je “rezervirana” za ljetno proščenje u Kotarima, kada se slavi posvećenje župne crkve svetog Leonarda opata. Crkvu i samostan dao je sagraditi ban Petar Erdödy nakon ukazanja svetog Leonarda na stijeni na kojoj i danas stoji crkva. Današnja crkva izgrađena je 1733., a posvećena 1750. godine. Crkva i samostan nalaze se na 520 m nadmorske visine, a kao spomenik kulture nulte kategorije ubrajaju se među najvrjednije barokne kulturne spomenike Hrvatske.

Proslava posvećenja započela je subotnjom večernjom svetom misom, koju je uz domaćeg župnika, velečasnog Darka Banfića, predslavio fra Ivan Matić iz Kuće susreta Tabor u Samoboru. U propovijedi se spomenuo uvodne molitve kojom molimo po Marijinu zagovoru očuvanje katoličke vjere u hrvatskom narodu te na kraju i onog najvažnijeg, a to je vječno spasenje. Napomenuo je kako je danas teško svjedočiti vjeru jer unutar Crkve ima puno problema, a izvana mnogi zlobnici udaraju na Crkvu, pa je rekao: “Mi moramo biti stamen u vjeri… prava vjera potpuno se otvara Bogu te tada imamo sve što molimo od Boga.” Fra Ivan Matić je podsjetio da nam je Isus blizak i dolazi nam uvijek u “punini vremena” na svakoj svetoj misi u pretvorbi kada se utjelovljuje te nas to otajstvo koje se pred nama događa uvlači u intimnu vezu sa Bogom. Vanjska večernja proslava nastavila se u dvorištu samostana gdje su članovi Bratovštine svetog Leonarda i ostali mještani iz Kotara počastili drage prijatelje i goste domaćim specijalitetima.

Jučer je jutarnje bogoslužje predvodio župnik Darko Banfić, a svečanu poldanju euharistiju pater Alojz Ćubelić, dominikanac i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Vještinom propovjednika i preciznošću profesora, podsjetio je da Isus svih 10 zapovijedi sažima u jednu: Ljubi Boga i bližnjega svoga kao sebe samoga. “Iako nas život katkad natjera na srdžbu, prosvjede, omalovažavanje drugoga i tome slično, osnovno je u našem kršćanskom životu ljubiti Boga, bližnjega i sebe”, rekao je pater Alojz te dodao da samo kroz zapovijed ljubavi čovjek postaje ljudsko biće. Podsjetio je i na zaštitnika župe u Kotarima, svetog Leonarda, koji je svojim životom pokazivao da je naš bližnji također biće ljubljeno od Boga koji i nas same ljubi, te završio riječima: “Tko ide putem Božje ljubavi on je već spašen i ima iskustvo vječnosti, iskustvo spoznaje Boga, bližnjega i samoga sebe!”

Violeta Gjurkin

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.