Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Donesen rebalans proračuna te odobreno prekoračenje buke spačekistima!

12. srpnja 2019.
Komentari isključeni
649 Pregleda

Proračun grada Samobora uvećan je za 25 milijuna i 500 tisuća kuna te sada iznosi nešto više od 264 milijuna kuna. Tako su odlučili samoborski gradski vijećnici, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 11. srpnja. “Realno, proračun je, zahvaljujući rastu prihoda od poreza na dohodak, veći za 6 milijuna i 500 tisuća kuna, a preostalih 19 milijuna kuna odnosi se na investicije u samoborsku obilaznicu i autobusni kolodvor koje još nisu proknjižene kao gradska imovina” – objasnio je gradski pročelnik za financije Željko Radovanić. On procjenjuje da će do kraja godine prihod od poreza na dohodak biti za 10 milijuna kuna veći od planiranog. Ovim rebalansom najviše je profitirao Odjel za komunalne djelatnosti kojemu je za radove po mjesnim odborima dodijeljeno oko pola milijuna kuna, a za uređenje prometnica 2, 8 milijuna kuna.

Oporbeni vijećnici iz HDZ-a nisu podržali rebalans proračuna. Predsjednik njihovog vijećničkog kluba Vladimir Skendrović smatra da se višak sredstava trebao bolje rasporediti. Nerealnim smatra povećanje sredstava za uređenje prometnica jer se moralo, tvrdi Skendrović, uštedjeti na Zimskoj službi zbog blage zime. Istaknuo je Skendrović i kako je dinamika sadašnjih radova na prometnicama loša te da do konca godine sve ono zacrtano vjerojatno neće biti realizirano.

Uz rebalans , kao i sve promijene u programima od održavanja komunalne infrastrukture do programa javnih potreba u kulturi, sportu, socijali i zdravstvu… prihvaćene su i projekcije proračuna za 2020. i 2021. godinu.

Raspravljalo se i o novoj Odluci o komunalnom redu. Iako su vijećnici Damir Skok , Matilda Labaš Purić (BM 365) i Irena Franecković (Nezavinska pod platformom MOSTA) bili za to da se odluka skine s dnevnog reda, jer vijećnici tekst Odluke dobili uoči same sjednice, to nije uvaženo pa je većinom glasova prihvaćena nova Odluka o komunalnom redu.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Zvonko Župančić rekli su da je bilo dovoljno vremena da vijećnici vide sve materijele koji su tijekom javne rasprave bili objavljeni na internetu te da se odluka neće prolongirati, jer ističe zakonski rok za njeno donošenje.

Uz pohvale organizatorima, vijećnici su jednoglasno donijeli odluku da se za vrijeme održavanja 23. Svjetskog susreta Spačeka , koji će se u Samoboru održati od 30. srpnja do 4. kolovoza, dozvoli prekoračenje dopuštene razine buke i to u večernjim satima od 20 sati pa sve do do 3 sata iza ponoći. Odlukom je definirana maksimalna dozvoljena buka te da su organizatori dužni osigurati mjerenje buke prije službenog početka manifestacije te su dužni na prikladan način obavijestiti stanare u ulicama koje bi mogle biti izložene prekomjernoj buci.

Zbog usklađivanja s novim zakonskim propisima vijećnici su podržali zaključke kojima se Komunalcu daje prethodna suglasnost na opće uvjete isporuke njegovih komunalnih usluga na tržnici na malo, ukopa pokojnika, korištenja javnih parkirališta s naplatom i premještanja vozila.

Radi rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka dionice željezničke pruge Zagreb – Rijeka odobreno je HŽ-u Infrastruktura osnivanje prava građenja bez naknade u Drežniku.

Vijećnici su jednoglasno dali i suglasnost gradonačelniku da potpiše ugovor o javnoj nabavi radova s tvrtkom Tehno Štefanović d.o.o. iz Sesveta, koja će izvoditi radove nadogradnje Osnovne škole Samobor. Radovi su vrijedni 2,4 milijuna kuna.

Za člana Upravnog vijeća Gradske knjinice Samobor imenovan je iz redova Osnivača Danijel Cvetković iz Samobora, a Knjižnica je iz svojih redova već izabrala Blaženku Mavrić Vadlja.

Adolf Paar je na prijedlog Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke, razriješen članstva u Odboru za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, a umjesto njega imenovan je Darko Lisec.

Jednoglasno je usvojen Zaključak o odobravanju sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina. Radi se o prodaji četiri građevinske parcele, dvije u “Gmajni” u Rakovici i dvije u Samoboru, a čija je ukupna vrijednost preko milijun kuna.

Samoborski gradski vijećnici će ponovne u vijećničke klupe 12. rujna za kada je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić najavio novu sjednicu Gradskog vijeća grada Samobora.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.