Najnovije
Kriv je i skuren po 194. put! (25. veljače 2020. 23:13)
Sustav Civilne zaštite dobiva na značaju (25. veljače 2020. 12:11)
Adrianov doprinos bronci (25. veljače 2020. 10:14)
Isključenja struje 26. i 27. veljače (25. veljače 2020. 10:03)
Novo radno vrijeme blagajne Komunalca (25. veljače 2020. 10:02)
Od dječjeg fašnika preko SURLE do Bunkera (24. veljače 2020. 14:29)
Finale 194. Samoborskog fašnika! (24. veljače 2020. 14:13)
Nove medalje za mlade šahiste (24. veljače 2020. 11:45)
Iz Labina sa 6 medalja (24. veljače 2020. 11:22)

U Samoboru o održivom i participativnom upravljanju zaštićenim područjima

11. srpnja 2019.
Komentari isključeni
695 Pregleda

“Održivo i participativno upravljanje zaštićenim područjima” naziv je dvodnevne konferencije koja je danas počela u Hotelu Lavica u Samoboru. Konferenciju su organizirali Zelena akcija, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode te Pro Natura / Friends of the Earth Switzerland.
Kako je pojasnila predsjednica Zelene akcije i modertator konferencije Željka Leljak Gracin, riječ je o svojevrsnom nastavku uspješne suradnje između udruga civilnog društva i javnih ustanova koje se bave zaštitom prirode.

Na samoborskoj konferenciji bit će predstavljeni postojeći modeli i primjeri dobre prakse vezani uz upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na participativnim modelima upravljanja, ali i postojeći problemi i nerazriješeni konflikti među dionicima.
Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije ispričao je pak sve o projektu “Partneri za prirodu” financiranog putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u iznosu od 1,3 milijuna kuna, a u okviru kojeg se održava ova konferencija. Konkretno, ona je drugi korak u predviđenim projektnim aktivnostima. U nastavku provedbe projekta predviđene su četiri javne rasprave u zaštićenim područjima, potom i 6 savjetodavnih sastanaka u zaštićenim područjima gdje će se razgovarati o tome kako bolje uključiti sve dionike u upravljenje zaštićenim područjima. U planu je i studijski posjet Švicarskoj te izrada dviju publikacija koje bi bile finalni produkt čitavog projekta.

Okupljenih 60-ak sudionika konferencije prije početka radnog dijela pozdravio je izaslanik župana i pročelnik županijskog upravnog odjela za prostorno uređenje Dragutin Stopić, a početak konferencije popratio je i predsjednik upravnog odbora Javne ustanove Zeleni prsten Zagerbačke županije Stjepan Esih.
Nova ravnateljica te ustanove, Tatjana Masten Milek na konferenciji je imala priliku okupljene upoznati s djelovanjem Zelenog prstena koji ima sjedište u Samoboru te terenski ured u Posavskim Bregima i upravlja sa 23 zaštićena područja u Zagrebačkoj županiji, a posebno je naglasila projekte koji su u tijeku.

Sudionici konferencije danas će nakon radnog dijela imati prilike i upoznati neka od zaštićenih područja u Samoboru jer su organizatori za njih priredili izlet, a sutra se ponovno okupljaju u Lavici kako bi održali drugi dan konferencije “Održivo i participativno upravljanje zaštićenim područjima”.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.