Krenula isplata dnevnica za rad na EU izborima

11. srpnja 2019.
Komentari isključeni
885 Pregleda

Aktualni sat kojim je počela današnja sjednica samoborskog Gradskog vijeća otvorio je vijećnik HDZ-a Lovro Mihelić pitavši kada će krenuti isplata dnevnica osobama koje su u Samoboru radile na Europskim izborima.

Pročelnik za financije Željko Radovanić rekao je kako je isplata dnevnica osobama koje su radile na EU izborima počela ovaj tjedan te da će taj postupak brzo biti završen. Kao razloge zašto je tek sad počela isplata naveo je uvođenje e- računa , državnu reviziju koja još uvijek traje te to što neki od članova biračkih odbora nisu dostavili Gradu sve potrebne podatke.

PRIJEDLOZI GRAĐANA JUŽNOG NASELJA

Vijećnik HDZ-a Lovro Mihelić iznio je prijedloge građana iz Gradske četvrti Južno naselje za koje je rekao da su u Gradu odbijeni. Prvi se prijedlog odnosi na uređenje zelene površine uz pješačko – biciklističku stazu u Ulici Grada Wirgesa. Građani smatraju kako ta ulica ne pruža kvalitetan prijelaz s privatne površine na javnu infrastrukturu, pa je vijećnik Mihelić upitao može li se postaviti ogledalo na rasvjetne stupove koji bi omogućili veću preglednost i sigurnost za bicikliste i vozače. Temeljem prijedloga građana pitao je i može li se biciklistička staza prebaciti na drugu stranu Ulice Grada Wirgesa, jer tamo nema prilaza koji se učestalo koristi, a osim veće sigurnosti stvorila bi se i mogućnost da se staza nastavi dalje od semafora na raskrižju s Ulicom Kralja Petra Krešimira IV.

“Ti su prijedlozi poslani u gradsku upravu i navodno su obijeni” – rekao je vijećnik Mihelić te zatražio pojašnjenje može li se što učiniti po pitanju prihvaćanja ovih prijedloga.

Vezano za prijedloge građana Gradske četvrti Južno naselje, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec rekao je kako njihov dopis nije stigao u Grad. Pojasnio je kako se biciklistička staza ne može samo tako premjestiti na drugu stranu Ulice Grada Wirgesa, jer o tome treba odlučiti struka te da nije primjereno na stupove javne rasvjete postaviti prometno ogledalo već se to postavlja na posebne stupove. “Kad struka dobije dopis od Gradske četvrti razmotrit će prijedlog i vidjeti je li prihvatljiv” – zaključio je Željko Stanec.

IGRALIŠTE U LANGOVOJ ULICI

Vijećnica Matilda Labaš Purić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) pitala je što se planira na igralištu u Langovoj ulici. Zanimalo ju je i može li se na raskrižju kod Someka postaviti uspornik prometa ili semafor, a kako bi se povećala sigurnost sudionika u prometu s obzirom na učestale prometne nesreće na toj lokaciji. Predložila je i da se na bolji način regulira promet u Kleščićevoj ulici, a kako bi se spriječilo prometovanje automobilima kao i utjecalo na bicikliste da sporije voze.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić rekao je kako je Gradska četvrt Giznik – Anindol dala prijedlog da se društvena namjena tog prostora pretvori u mješovitu, a kako bi se vidjelo što bi se moglo sve napraviti na tom prostoru te da će prijedlog ići na javnu raspravu tijekom koje će se građani izjasniti što žele na tom prostoru.

RASKRIŽJE KLOKOČEVEC – ULICA GRADA WIRGESA

Željko Stanec odgovorio je vijećnici Matildi Labaš Purić kako je ova gradska uprava još prije par godina planirala da se na raskrižju Klokočevec – Ulica Grada Wirgesa postavi semafor, ali da je u međuvremenu ta prometnica postala nadležnost Hrvatskih cesta koje nisu odobrile postavljanje semafora. “No, kako se na tom području dogodila nesreća u kojoj je stradalo dijete, uspjeli smo kod ugostiteljskog objekta “Šumica” postaviti zebru i svjetleću signalizaciju kao i znak obilježen pješački prijelaz. Nažalost, taj problem neće biti riješen dok se ne krene u kompletnu rekonstrukciju “betonke” od malograničnog prijelaza pa do ulaza u Grad Samobor. Možemo dati prijedlog da se rješavanje problema uvrsti u projekt rekonstrukcije – rekao je Željko Stanec.

KLEŠČIĆEVA ULICA

Što se tiče Klešćićeve ulice, ona je iduće godine predviđena za rekonstrukciju, a tada će biti postavljena i nova regulacija prometa – odgovorio je Željko Stanec.

REKONSTRUKCIJA ULICA I VIŠESTAMBENA GRADNJA U MALOJ RAKOVICI

Vijećnica Irena Franceković (Nezavisna pod platformom MOST-a) zahvalila je na pismenom odgovoru na upit kojim je tražila detaljan popis ulica koje će se rekonstruirati, no kako nije dobila podatke u kojem će roku te prometnice biti uređene, tražila je pismenu dopunu odgovora.

Od stručnih službi, a temeljem zamolbe mještana Male Rakovice koji žive uz “Gmajnu”, vijećnica Franceković tražila je pismeno pojašnjenje o tome što se događa na prostoru koji je Grad uredio i sada prodaje građevinska zemljišta, jer tamo je počela, ne obiteljska već višestambena gradnja. Tko su investitori, što je dozvoljeno GUP-om, za što su izdane građevinske dozvole i tko ih je potpisao – pitanja su na koja je Irena Franceković zatražila pismene odgovore.

NAPLATA PARKIRANJA

Vijećnica Irena Franceković predložila je i da se parkiranje u Samoboru, po uzoru na pojedine gradove u susjednoj Sloveniji, ne naplaćuje prva dva sata, već da se naplaćuje svaki sljedeći sat i to samo do 16 sati.

POHVALA

Vijećnik Damir Skok (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) pohvalio je gradsku upravu što su bazeni na Vugrinščaku uređeni te je izrazio želju da se rekonstrukcija objekta napravi i ranije tj. početkom iduće godine.

MUZEJ I NOVA REGULACIJA PROMETA

Vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović pitao je zašto za ovu sjednicu Gradskog vijeća nije pripremljeno izvješće o radu Samoborskog muzeja za 2018. godinu, a koje je skinuto s dnevnog reda prijašnje sjednice. Predložio je i da se ukloni semafor kod Samoborske pivnice i Suda jer su sada, kada nema nastave, za to stvoreni uvjeti da se u dogovoru s policijom takva regulacija pusti u probni rad, a kako bi se postigla veća protočnost prometa.

Na upit vezan za Samoborski muzej, pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne i tehničke poslove, Valentina Horvat, koja je ispred Grada Samobora imenovana kao osoba za nepravilnosti, rekla je kako je prije dva dana od unutarnje revizorice zaprimila prijave za određene nepravilnosti, a koje će biti dostavljene nadležnim institucijama, koje će po istima reagirati.

ZAKUP TERASA NA TRGU

Vijećnik Svebor Labura iz HDZ-a tražio je da se promijeni komunalna odluka koja dozvoljava da ugostiteljski objekt s jedne strane ceste ima objekt, a s druge strane terasu. Naveo je primjer kafića Noir, čiji konobari svakodnevno nebrojeno puta prelaze cestu pa će se, kaže Labura, dogoditi nesreća, prije ili kasnije. Zatražio je i da mu se dostavi točna kvadratura zakupa terasa na Trgu kralja Tomislava te da se provjeri pridržavaju li se lokali ugovora koje su potpisali tj. premašuju li kvadraturu terasa koje imaju u zakupu. Istaknuo je i kako treba urediti da ugostitelji brinu o izgledu suncobrana, stolova i stolica, a ne da svaki ima različite te time nagrđuju vizuru središnjeg Trga. Zanimalo ga je i zašto Grad ne dozvoljava postavljanje stupića tamo gdje se građani redovito nezakonito parkiraju – na potezu od župnog dvora do skretanja prema muzeju Marton te uz Gradsko groblje, a pitao je i u kojoj je fazi dogovor gradova Samobora i Zagreba, a vezano za uređenje parkinga kod ZET-a.

Dogovor Samobora i Zagreba oko ZET-a ostao je za sada samo na prijedlogu, rekao je Stanec, dodavši da je korištenje terase na Trgu kralja Tomislava kafiću Noir odobreno još prije nekoliko godina, a je li to opasno ili ne, dalo bi se razgovarati, istaknuo je Stanec.

” Mogu se složiti da je to relativno opasno, no tamo je pješački prijelaz te takvih slučajeva ima i u drugim gradovima – zaključio je Stanec, a vezano za vizual Trga pojasnio kako je nedopustivo da su suncobrani i stolci različiti te je obećao da će to biti ubrzo riješeno.

“Kvadratura zakupa terasa je u nadležnosti komunalnih redara i oni redovito kontroliraju je li zakupljena površina u skladu sa stvarno korištenom površinom, s time da tijekom vikenda ugostitelji imaju pravo proširiti svoje terase za 20% jer je tako definirano ugovorom o zakupu” – odgovorio je Željko Stanec.

Koje su odluke samoborski gradski vijećnici donijeli na današnjoj sjednici Gradskog vijeća poslušajte u sutrašnjem Ritmu grada od 17 sati, a više o tome moći ćete sutra pročitati i na našem radijskom web portalu.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.