Najnovije
Četiri kvara na vodoopskrbnom sustavu (16. veljače 2020. 12:33)
Isključenja struje 17. i 18. veljače (16. veljače 2020. 10:05)
Šarolika fašnička nedjelja (16. veljače 2020. 09:00)
Od fine papice do raspjevane klapice (15. veljače 2020. 22:16)
Od monografije do web-a (15. veljače 2020. 21:07)
Samobor – Jaska 3:0 (15. veljače 2020. 20:21)
Ana Lenard zaustavljena u prvom nastupu (15. veljače 2020. 20:01)
Vrijeme kao naručeno za male maškare! (15. veljače 2020. 12:50)

Veliki svjetski karate kamp u Umagu

8. srpnja 2019.
Komentari isključeni
525 Pregleda

U Umagu su završeni Svjetski karate kamp i Svjetska liga mladih na kojima je sudjelovalo gotovo 5 tisuća sudionika iz 81 zemlje sa svih kontinenata. Svjetska karate federacija još nikad dosad nije izdala toliki broj akreditacija za jedan događaj pod svojim okriljem. Riječ je o ukupnom broju sudionika, od natjecatelja raznih dobnih kategorija, trenera, članova stručnog stožera, instruktora u karate sportu, nekadašnjih i sadašnjih velikih imena i šampiona iz sporta koji će sljedeće godine u Tokiju prvi put biti u programu Olimpijskih igara.

Između ostalih, u Umagu su proteklih dana, uz predsjednika Svjetske karate federacije Antonia Espinosa, boravili i predsjednici čak 60 nacionalnih karate saveza, a to je i jedna od najmasovnijih sportskih manifestacija koja se ove godine održava u našoj zemlji, ne samo kada su u pitanju borilački sportovi. Posebnu pozornost sudionika privukla je nazočnost Envera Idrizija, Vjekoslava Šafranića, Davidea Benetella, Ivana i Anđela Kvesića te mnogih drugih bivših svjetskih i europskih karate prvaka.

U tehničkoj organizaciji Hrvatskog karate saveza i službene agencije UNILINE te uz pomoć partnera, Grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga, Turističke zajednice Istarske županije, Plave Lagune, Event Logistike i Karate kluba Shotokan iz Umaga uspješno već šestu godinu uzastopce organizira se jedan od najvažnijih godišnjih događaja Svjetske karate federacije.

Tijekom prvoga tjedna srpnja održan je licencni seminar za akreditirane trenere koji je okupio 100-tinjak trenera. Prijavljeni treneri stekli su licencu koja im dopušta nastup na WKF Premier ligama kao i na kontinentalnim i svjetskim prvenstvima. Sudački seminar za međunarodne suce s najvišom licencom WKF okupio je 90 međunarodnih sudaca, koji su ove godine sudili na Europskim igrama u Minsku, a učinit će to i na Olimpijskim igrama u Tokiju sljedeće godine.

Hrvatska karate reprezentacija trenirala je s japanskom vrstom, a iz Japana je stiglo i posebno izaslanstvo koje je zaduženo za provedbu olimpijskog karate turnira u Tokiju kako bi na hrvatskom primjeru masovnosti događaja u Umagu steklo dodatna iskustva za najveći svjetski sportski događaj sljedeće godine.

Trodnevni Svjetski trening kamp za mlade u službenom hotelu Sol Garden Istra, od 2. do 4. ovog mjeseca, imao je više od 1300 sudionika sa po dva treninga u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu i to u tzv. “tenis balonima” u sklopu teniske akademije koji su za karate kamp bili pripremljeni na 3600 četvornih metara tatami podloge. Kamp treninge vodili su instruktori koji u sportskoj karijeri imaju višestruke medalje s velikih natjecanja, naslove europskih i svjetskih titula. Na službenom otvorenju nazočan je bio i predsjednik Svjetske karate federacije Antonio Espinos.

Nakon završetka trening kampa, u sportskoj dvorani Osnovne škole Marije i Line, od četvrtka do jučer, održan je Svjetski kup za mlade, za uzrast U12 i U21 te WKF Youth League uz nastup više od 2500 natjecatelja sa svih kontinenata. Uz već spomenuti broj prijavljenih natjecatelja stiglo je još i 350 trenera i 90 međunarodnih sudaca. Ovogodišnja izdanja WKF Youth League održavaju se u Limassolu na Cipru, u Umagu u Hrvatskoj, Cancunu u Meksiku i Veneciji u Italiji, a trening kamp za mlade održava se samo jedanput godišnje i njegova je organizacija povjerena Hrvatskom karate savezu.

Ove godine Organizacijski odbor uložio je dodatni napor oko uređenja i opremanja sportske dvorane u Umagu kako bi se natjecanja mogla nesmetano održati.

Nakon nedavnih uspjeha braće Ivana i Anđela Kvesića koji su osvojili zlato i srebro na Europskim igrama u Minsku, karate je još jedanput u središtu sportske pozornosti jer je ovaj događaj bio spojen sa sjajnom promocijom turizma i ljepota naše zemlje. Samo na društvenim mrežama prošle godine informacije, fotografije i zapise sa Svjetskog kampa u Umagu pregledalo je više od 800 tisuća ljudi.

Sedmodnevni veliki karate sportski dogadjaj u Umagu završio je finalnim natjecanjima mladih na turniru Svjetske lige, pa ponovimo da je član Karate kluba Samobor Dino Šimunec osvojio brončanu medalju, a nastupio je u kategoriji kadeta do 70 kg i redom slavio protiv predstavnika iz Škotske, Francuske, Srbije i Portugala da bi u polufinalu bolji od njega bio predstavnik Jordana pa je Dino kroz repasaž upisao pobjedu nad predstavnikom Latvije i zaslužio 3. mjesto. Ivan Terihaj svoj je nastup završio na odličnom 7. mjestu. Nastupile su i Magdalena Šuflaj te Iskra Majsec.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.