Sjajni folklorni nastupi i odlična greblica Biserke Načkar

8. srpnja 2019.
Komentari isključeni
1.072 Pregleda

Završeni su 34. Dani rudarske greblice, uspješno, iako je dio programa omela kiša, ponajprije jučerašnju dječju greblicu, koja se trebala održati kod Rudnika sveta Barbara, ali je otkazana i odgođena za Dane rudarske baštine u jesen. Folklorni program jučer je s legendarnog rukometnog igrališta bio prebačen u Sportsku dvoranu Rude, a u njemu su sudjelovali Tamburaško društvo Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke, KUD Međimurje – Ljubljana iz Slovenije, Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo Taras Ševčenko iz Kaniže, KUD Ždala iz istoimenog mjesta i domaći Oštrc.

Zlatni “Ferdići” i “Samoborke”, pod vodstvom maestrice Petre Vojvodić Mrvoš i maestra Dražena Kurilovčana, koji je za ovu prigodu sjedio u publici, popularnim su izvedbama dobro zagrijali atmosferu na početku programa, koji je, uz voditelja Mislava Maroevića, nastavljen pozdravnim govorima zamjenika samoborskog gradonačelnika Željka Staneca i zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića. Obojica su čestitali organizatoru programa, Kulturno-umjetničkom društvu Oštrc, na ustrajnom i uspješnom pripremanju manifestacije te im obećali daljnju potporu Grada i Županije.

Uslijedili su nastupi KUD-ova, najprije domaćina koji je u nekoliko izlazaka na podij sportske dvorane izveo Motive iz Međimurja, Alpske plesove i plesove Posavine, a starija tamburaška sekcija Bergmana odsvirala je tamburaški intermezzo uz solistički nastup Maje Klisurić.

Atraktivno Ukrajinsko društvo, koje je po prvi put nastupilo u Rudama, prvu je točku nazvalo “Čerevečki, zbor i polka”, a drugu “Mi Ukrajinci i Hopak”.

Međimurci iz Ljubljane nastupili su s Tamburaškom skupinom Prijatelji i Folklornom sekcijom koja je izvela točku naziva “Ki so dečki črljenejši”.

KUD Ždala predstavio se programom “Proštenje u Ždali”.

Nakon sjajnih folklornih nastupa nagrađene su i greblice posjetitelja. Najboljom je u konkurenciji 16 greblica od sira i oraha ocijenjena greblica Biserke Načkar. Ove su ih godine ocjenjivali Andrejas Nikl i njegova sestra Renata Lehpamer iz Pekarnice Nikl te Martin Skendrović iz KUD-a Oštrc. -Mislili smo da će, zbog lošeg vremena, stići i manje greblica, ali smo zadovoljni odazivom – kaže Andrejas Nikl dodajući da je konačna odluka o pobjedničkoj pala između 5 odabranih, koje su se, sportski rečeno, plasirale u finale. Andrejas Nikl svim dosadašnjim i budućim sudionicima ovog natjecanja preporučuju da ubuduće više pripaze na debljinu kolača i da ga, oni koji na tome štede, malo više posole.

Biserka Načkar, koja se po prvi put prijavila sa svojom greblicom, kako kaže, na nagovor djece, ističe da baš ne voli radit greblicu i da nema volje za to jer joj kod kuće uvijek nešto prigovaraju, pa više radi sitne kolače, druge gibanice i štrudle. -Sad me sin Janko, koji je s rukometašima u Švedskoj, natjerao da je napravim i, eto, dobro je ispalo i baš sam sretna – rekla je Biserka Načkar. Ona, inače, nije rođena Rudarica, došla je u Rude iz žumberačkog kraja, udala se ovdje, a kako joj je sverkva brzo nakon toga preminula, nije joj imao tko pokazat “kak se dela greblica”. -Kad bi god bila na kakvoj fešti, uvijek bih probala greblicu i po tom sam je i radila – dodala je još Biserka Načkar i obećala da će tako i nastaviti jer je sada, uz ovo priznanje, dobila i volju.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.