Iste cure na visini novog gastro zadatka

7. srpnja 2019.
Komentari isključeni
467 Pregleda

Dani Rudarske greblice, 34. po redu, započeli su jučer poslijepodne sad već petim Gastro susretima koje je najprije u svom dvorištu pokrenula obitelj Djumić, a sada ispred Rudnika sveta Barbara nastavilo njegovati Kulturno-umjetničko društvo Oštrc, ujedno i organizator manifestacije. Ove godine jela su se spravljala u kotliću, a prema ocjeni žirija to je najbolje uspjelo Curama na zadatku, koje su po treći put odnijele pobjedu. Riječ je o domaćim pucama, Rudaricama Ani Geušić, Ivanki Fresl i Nataši Naglić uz logističku potporu Milana Geušića.

Pred njima su bila čak tri mala kotlića s tri raznovrsna, ali povezana jela. U prvom su pripremile fileke s domaćim špekom, a u drugom nešto što su radile prvi put. -To su teleći jastučići punjeni s tri vrste gljiva, domaćim vrganjima, bukovačama i šampinjonima, obogaćeno mesom iz pečenica i zaliveno vinom u umaku od gljiva i nismo baš bile sigurne hoćemo li u tome uspjeti, ali smo vidjele da se sve to može napraviti kao i u loncu – rekla je Ana Geušić.

-Uvijek radimo i nešto slatko, a kako kruške u ovo vrijeme dozrijevaju, ovaj put smo ih pripremile u crnom reduciranom vinu i sve to aromatizirale cimetom – dodala je Ana Geušić i zaključila da su, nakon što se i publika pridružila kušanju specijaliteta iz svih kotlića, njihova tri ostala prazna. -Dale smo si stvarno truda, brale smo vrganje jer moraju biti friški, a i pravi, domaći, rudarski, sve je ovo jako veselo, ali mi volimo kuhati i zato sve to ozbiljno pripremamo jer ne želimo dobre namirnice upropastiti – istaknula je još Ana Geušić.

I od ostalih ekipa tražila se inovativnost u pripremi jela, a više od drugih pokazala je drugoplasirana ekipa iz Rukometnog kluba Rudar, Darijo Gaća te Snježana i Krunoslav Hofer, koji su se po prvi put pojavili na rudarskim gastro susretima. Vrstan rukometni strateg Darijo Gaća pokazao se jednako dobrim kuharskim majstorom. -Radili smo brudet od kokoši – kaže Gaća – i ljudi su to prepoznali iako smo mi kuhari-amateri, ali često radimo fešte za naše članstvo, pa smo već i uvježbani. -Kao Slavonac znam skuhati dobar čobanac, fiš, al’, evo, odlučili smo se za nešto drugo jer je početak godišnjih odmora, pa da pripremimo ljude za odlazak na more uz malo ružmarina, maslinovog ulja, a umjesto ribe u kotlić smo ubacili domaću kokicu i svima se to svidjelo – naglasio je Darijo Gaća.

Treće mjesto zaslužila je ekipa japanskog imena Mitsubishi, a još su se natjecali Geodeti iz Zagreba, Vinska klet Drageca kurtalja s Plešivice i Zeppelin craf brewery iz Bjelovara. Njihove su kulinarske vještine procjenjivali novinarka Mateja Domitrović, bloger Nenad Trifunović i predstavnik Zeppelina Ivan Babić. -Sva jela bila su prekrasna i ukusna, spremali su ih divni ljudi s izvrsnim namirnicama, a rangiranje nije bilo jednostavno jer su jela bila različita. Vodili smo dosta računa o tehnici kuhanja i baratanju sa začinima, nije bilo nikakvih protekcija, nijanse su presudile i zato svima čestitke – rekla je predsjednica žirija Mateja Domitrović.

Najbolji su nagrađeni kotlom za kotlovinu Obrta Marijana Fresla, drugoplasirani paketom proizvoda Texo, a trećeplasirani ventilatorom bez lopatica. Uz to, svima je pripao i Kurtaljov pjenušac te paket proizvoda Zeppelina.

Sve okupljene na početku je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić, glazbeno su ih zabavljali Domaći dečki, a program je vodio Mislav Maroević.

Posjetitelji su besplatno, uz stručno vodstvo, mogli obići rudarska okna, djeca isprobati kako se hoda na “rudarskim” štulama, a uz jela iz kotlića u ponudi su bili i rudberger i, naravno, četiri vrste rudarske greblice Pekarnice Nikl, među kojima i ona od žute mrkve.

Posebnu draž petim gastro susretima dale su degustacije Zeppelin craft piva i nagrađivanih pjenušaca Gospodarstva Kurtalj.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.