Najnovije

Za vikend svi u Rude – na Greblicu!

4. srpnja 2019.
Komentari isključeni
462 Pregleda

Kulturno-umjetničko društvo Oštrc i ove godine organizira Dane rudarske greblice, 34. po redu, koji će se održati dolazeće subote i nedjelje, 6. i 7. srpnja. Manifestacija je posvećena istoimenom slanom kolaču čija priprema seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, greblica često bila jedina okrjepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada. Greblica je “tenki kolač” nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaju orasi, špinat, blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Krajem 2017., zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica, kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Subotnji program počinje gastro susretima od 15 sati kod Rudnika sveta Barbara. Tema ovogodišnjih susreta je kotlić. U 21 sat na istom mjestu počinje koncert etno punk sastava Ogenj, a poslije njih sviraju domaći rockeri Adrenalica.

U nedjelju u 14.30 na red dolaze najmlađi, udruga Plavi bor i Dječja greblica, ponovno kod Rudnika, a od 17.30 počinju folklorni susreti na rukometnom igralištu u Rudama uz sudjelovanje Hrvatskog kulturnog društva “Međimurje – Ljubljana” iz Slovenije, Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Taras Ševčenko” iz Kaniže, te KUD-a “Ždala” iz istoimenog mjesta i domaćeg “Oštrca”. Održat će se i izbor najbolje greblice, ove godine isključivo od sira i oraha, koju treba dionijeti između 17 i 18 sati. Proglašenje će biti oko 20 sati, a u nastavku nedjeljne večeri uslijedit će svirka grupe Loco.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.