Za proračunsku transparentnost Samoboru čista petica

4. srpnja 2019.
Komentari isključeni
342 Pregleda

Institut za javne financije jučer je predstavio rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje su za svoju transparentnost ove godine ocijenjene prosječnom ocjenom 3,9 od mogućih 5. Peticu za transparentnost tako je ove godine dobilo 65 gradova, među kojima je i Samobor koji je objavio sve potrebne dokumente.

Naime, proračunsku transparentnost Institut mjeri brojem proračunskih dokumenata kao što su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračunski vodič za građane za 2019. godinu, objavljenih na službenim internetskim stranicama. Iako se taj broj iz godine u godinu povećava, i dalje je dosta gradova i općina koje ne objavljuju čak ni zakonom obavezne dokumente, a još je veći broj gradova i općina, čak i tri županije, koji ne slijede ni preporuke Ministarstva financija – navodi se u analizi.

Samobor je zaslužio još jedno priznanje kada je riječ o gradovima s najboljim službenim internetskim stranicama prilagođenim građanima. Nedavno je to potvrđeno i srebrnom plaketom za informiranje građana putem internetske stranice, kao i priznanjem za iznimnu aktivnost na društvenim mrežama.

Cjelovito istraživanje i interaktivna karta mogu se pogledati na stranicama Instituta za javne financije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.