Najnovije
Bronca za Niku Jelen (23. veljače 2020. 22:18)
Fašnik u Svetoj Nedelji (23. veljače 2020. 15:18)
Svakog gosta ni cijeli Fašnik dosta! (22. veljače 2020. 23:10)
Fašnički fanzin za Magazin (21. veljače 2020. 21:13)
Svetonedeljski fašnik pod velikim šatorom (21. veljače 2020. 17:20)
Karlovo i Samobor – potencijal suradnje (21. veljače 2020. 16:02)
Gdje će završiti “Srakino gnezdo” ? (21. veljače 2020. 15:32)

Hodočašće u Krasno

3. srpnja 2019.
Komentari isključeni
930 Pregleda

Planinarska bratovština svetog Bernarda u nedjelju, 30. lipnja, hodočastila je Majci Božjoj od Krasna, na Velebitu. Ovo najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj, koje godišnje posjeti oko 100 tisuća hodočasnika, nalazi se na 714 metara nadmorske visine, u središtu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

U prošlosti je svetište Majke Božje od Krasna bilo posjećenije od Marije Bistrice i Trsata. Brojni hodočasnici pristizali su tada pješice s otoka Krka te iz Bosne i Dalmacije. Prema legendi, davne 1219. godine, na mjestu gdje su pastiri pronašli cvijet s likom Gospe, izgrađena je prva crkva svete Marije. Današnja crkva potječe iz 18. stoljeća, krasi je drveni, kasetirani strop oslikan prizorima iz života Isusa i Marije. Nakon svete mise koju je predvodio velečasni Matej Petrić, planinari su doručkovali i degustirali izvrsne domaće rakije i sireve te uživali u prekrasnom pogledu koji se pruža na Velebit, Krasnarsko polje i Krasno.

Nakon doručka, makadamskom cestom zaputili su se prema Babić Siću i Zavižanu. Babić Sića glavni je ulaz na sjevernom djelu parka i nalazi se na 1300 metara nadmorske visine. Stazom zviri, koja prolazi šumom i mirisnim cvjetnim livadama, uspeli su se do Velikog Pivčeca nas 1676 metara, koji je dobio ime po tetrijebu ili pivcu kako ga ovdašnji stanovnici nazivaju. S vrha se pruža predivan pogled na okolne šumom obrasle vrhove, more i otoke. Stazom su se dalje spustili do Vukušića snježnice, male špilje duge 20-ak metara. Snijeg koji napada zimi, zadržava se u spilji cijelo ljeto u što su se planinari mogli uvjeriti.

Nakon kratkog snježnog osvježenja zaputili su se makadamskom cestom prema Zavižanu i Botaničkom vrtu. Botanički vrt nalazi se 15-ak minuta od planinarskog dom na Zavižanu, na visini od 1480 metara. U njegovom središtu nalazi se Balinovačka ponikva oko koje vodi 600 metara kružna kamenita staza. U vrtu raste više od 300 stotine biljaka, od kojih su neke samonikle, a druge su donesene s ostalih dijelova Velebita.

Nakon uživanja u raznolikom cvijeću i bilju, planinari su se uspeli do planinarskog doma na Zavižanu i do najstarije meteorološke postaje u Hrvatskoj. U domu ih dočekala ljubazna obitelj Vukušić, koja već tri generacije obavlja posao meteoroloških motritelja i vodi planinarski dom. Brojni planinari uživali su u suncu, pjesmi, veselju i prekrasnom pogledu koji se pruža s terase doma na otoke i more. Zadivljeni ljepotama veličanstvenog Velebita, uz pjesmu, vratili su se kući u predvečerje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.