Spektakl s više tisuća spačeka u Samoboru

2. srpnja 2019.
Komentari isključeni
1.989 Pregleda

Još nas manje od mjeseca dana dijeli od velikog svjetskog spektakla, 23. susreta svih svjetskih spačekista kojemu će od 29. srpnja do 4. kolovoza domaćin biti naš grad, a organizator Hrvatski 2CV Citroen klub. Kako su na današnjoj press konferenciji na Etno farmi Mirnovec najavili predstavnici organizatora i Citroena Hrvatska, očekuje se dolazak i do 5 tisuća spačeka i oko 12 tisuća sudionika iz svih dijelova svijeta, od Hrvatske preko Maroka, pa sve do Čilea i Argentine, odnosno Australije i Novog Zelanda, koji će biti smješteni u posebno organiziranom kampu iza novog autobusnog kolodvora na prostoru od oko 200 tisuća četvornih metara sa svom potrebnom infrastrukturom.

-To su bienalni susreti koji su započeli 1975. godine u Finskoj sa samo 300 vozila i traju sve do danas – rekao je predsjednik Kluba Goran Skrbin. Samobor se, a i Hrvatska, u žestokoj konkurenciji s Italijom, na susretu u Poljskoj prije 4 godine, izborio za ovo domaćinstvo i sada će se potruditi u potpunosti ga opravdati. -Posjetitelji naše manifestacije – dodao je Skrbin – imat će prigodu uživati u automobilima s dušom, jer kad se pogleda spačeka s onim njegovim buljavim farovima, oni su kao oči, a blatobrani kao obrazi koji se smiju. -Spačeki, a i spačekisti u sebi nose duh jednostavnosti, ali i buntovništva s onim otvorenim krovom koji simbolizira svojevrsnu slobodu, a kad se čovjek jednom nađe u spačeku brzo se u njega zaljubi i on mu postane dio života – smtra Goran Skrbin.

Ceremonijal otvorenja susreta bit će 31. srpnja u 20 sati, a Samoborci te, naravno, i ostali, u kamp će moći ući u poslijepodnevnim i večernjim satima na koncerte i druga događanja koja će biti pripremljena za spačekiste. -Bit će tu puno različitih kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja, natjecateljskih disciplina i igara, gastro programaa sve u svrhu promocije našeg grada i države – najavio je potpredsjednik Kluba, naš Samoborac, Darko Zornjak. Tako će se birati i nagrađivati najmlađi i najstariji sudionik susreta te najbolje prerađeno i najoriginalnije vozilo, organizirat će se natjecanja u vožnji spretnosti, a u improviziranom muzeju bit će predstavljeni svi značajniji modeli Citroen vozila kroz povijest te promovirani novi. -Imat ćemo i dva “ridea” iz Samobora, jedan morski, nazvan Adriatic, put Splita, a drugi kontinentalni, što znači kroz Zagrebačku županiju, Zagorje i dio Slavonije – rekao je još Zornjak i dodao da će spačeki proći i Žumberak, a pojavit će se i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Sve okupljene je uime Grada Samobora pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak napomenuvši da Grad čvrsto stoji iza ovog projekta, a to su uime svojih turističkih zajednica potvrdile i njihove direktorice, Ivana Alilović za Županiju te Martina Paladina za Samobor.

Krešo Beljak je izrazio zadovoljstvo već samom inicijativom da Samobor bude domaćin ovakvog jednog skupa koji će angažirati ne samo sve gradske turističke resusre već i potencijale različitih gradskih ustanova i institucija, pa kaže da je ponosan na entuzijaste iz ekipe braće Zornjak koji su svojom upornošću uspjeli projekt dovesti u Samobor. Ujedno je zahvalio i zamjeniku župana Hrvoju Frankiću na iznimnom angažmanu oko ovog projekta.

Ivana Alilović smatra da j ovaj događaj od iznimnog značaja za Županiju, TOP svih događanja u 2019. godini, jer će spačekisti sa svojim obiteljima popuniti i smještajne kapacitete, a potom prenijeti i svoje dojmove o borvaku kod nas dalje.

Martina Paladina je podsjetila da je Samobor kao grad s najvećim brojem spačekista u Hrvatskoj logičan izbor za mjesto ovog događanja te pozvala Samoborce da budu gostoljubivi, ali i strpljivi domaćini ljudima iz cijelog svijeta.

U sklopu pressice održana je i prezentacija “100 godina odvažnosti i kreativnosti Citroena” unutar koje je bilo riječi o najznačajnijim modelima ove marke vozila i njihovim karakteristikama kroz cijelo stoljeće. Upriličene i testne vožnje povijesnih modela Citroena: Mehari, 2CV, HY, Ami 6 Z, Traction Avant i DS.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.