Granica zbližavanja

2. srpnja 2019.
Komentari isključeni
1.065 Pregleda

Tradicija slavljenja godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na hrvatsko-slovenskoj granici u Bregani, nije iznevjerena ni ove godine, po šesti uzastopni put otkako je naša zemlja postala članicom Unije. Iako je bio ponedjeljak, jučer se u kasnoposlijepodnevnim, predvečernjim i večernjim satima mnoštvo Bregančana i stanovnika susjednih naselja, ponajprije Podvrha, Luga i Grdanjaca s hrvatske te Slovenske Vasi i Brežica sa slovenske strane, okupilo na još jednom Susretu ili Srečanju pri Kalinu. To područje povezuje i potok Bregana koji je granica između susjeda, a problemi s njim i njihovo rješavanje proteklih su godina još više zbližili starije i sprijateljili nove generacije.

Organizator okupljanja bio je KUD Licitar iz Bregane na čelu s predsjednikom Dariom Žejavcem i umjetnuičkim voditeljem Miroslavom Regovićem. Prvi dio programa, uz okrjepu, pjesmu i ples, priređen je ispred Gostionice Kalin na slovenskoj strani u organizaciji Krajevne skupnosti i Turističnog društva Jesenice na Dolenjske predvođenih Rajkom Križanac, a kulturno-umjetnički dio manifestacije nedaleko od bivše tvornice namještaja Šavrić na hrvatskoj strani. Nakon pozdravnih riječi zamjenika župana Občine Brežice Jure Pezdirca, zamjenika samoborskog gradonačelnika Željka Staneca i dožupana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, intonirane su hrvatska i slovenska himna.

Jure Pezdirc je rekao da je suradnja Brežica i Samobora već i sada odlična, na gospodarskom, kulturnom i sportskom planu, a i između dviju država došlo je u prošloj godini do porasta gospodarske razmjene za 11 posto. Pezdirc je izrazio i nadu da će se Schengenska granica pomaknuti na jug i ukloniti ova ograda i žica koja na ne baš lijep način sada razdvaja ljude.

Željko Stanec se prisjetio mlađih dana kada je, kako je rekao, često odlazio u obližnje slovenske diskoteke na zabavu gdje je njegova generacija na neki način i odrastala. -No, ako ćemo se na ovaj način sada vezati i nastaviti družiti, onda će i nove generacije prepoznati zajedničke interese, ne samo na zabavnom polju, već i na onoj drugoj, ozbiljnoj suradnji na projektima koji mogu povezati Samobor i Brežice, odnosno Hrvatsku i Sloveniju – naglasio je Stanec dodavši da je turizam jedna od tih mogućih gospodarskih grana koju zajednički mogu razvijati obje strane.

Hrvoje Frankić je istaknuo da niti jedna granica ne može prekinuti poznanstva i prijateljstva, poštovanje i ljubav te Susret pri Kalinu upravo okarakterizirao najboljim primjerom dobrih odnosa, zbližavanja i suradnje među ljudima.

Potom je voditeljica programa Đurđica Pleše Vujica redom najavila KUD-ove Slavček i Licitar, Udrugu Etno fletno i ansambl Džuboks, KUD Oštrc i Folklorni ansambl Petkov Breg te na kraju, za cjelovečernju zabavu zaduženi, Panorama band.

Podijeljeno je i oko 700 porcija Samoborske češnofke za čiju su se pripremu, uz IGO MAT, pobrinuli samoborski mjesni odbori, koji su kao suorganizatori bili uključeni u ovaj program, točilo se i kraft pivo Pivovare Razum te vina Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge, a uživalo i u specijalitetima Pekarnice Zemljič. Susret pri Kalinu pomogle su još tvrtke SKEMID i VM gradnja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.