Anici Magdalenić, HPD-u Jeka i Sari Glojnarić ovogodišnje županijske nagrade

1. srpnja 2019.
Komentari isključeni
517 Pregleda

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je danas godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2018. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 656 milijuna kuna i ispunjeni su na razini 96,31 posto od plana. Ukupni rashodi u 2018. godini iznose 617 milijuna kuna. U istom razdoblju u izvornom proračunu ostvareni su prihodi od 347 milijuna kuna tj. 97,13 posto od plana te rashodi od 330 milijuna kuna.

Zbog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Županijska skupština donijela je kriterije po kojima će se određivati zakupnina kod davanja u zakup poslovnih prostora županijskog Doma zdravlja. Zakupnina će se utvrđivati prema površini poslovnog prostora, zoni u kojoj se nalazi, starosti objekta i prema tome koriste li ordinaciju jedan ili dva zakupca. Svaki od kriterija ima svoj koeficijent te će ukupnu cijenu zakupnine činiti njihov umnožak. -Kreirajući kriterije za zakup vodili smo se činjenicom da je u ruralnim područjima sve teže dobiti liječnika jer ima daleko manje pacijenata od gradskih sredina i stoga će oni plaćati znatno nižu najamninu od one u gradovima – rekao je župan Stjepan Kožić.

Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2018. godini poslovali su pozitivno, osim Doma zdravlja Zagrebačke županije koji je morao iz vlastitih sredstava financirati troškove specijalizacije 17 liječnika s obzirom na to da je kasnila uplata ugovorenih sredstava. Na sjednici Skupštine primljena su na znanje izvješća o njihovu radu.

Odlučeno je i o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u srijedu, 17. srpnja. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se ravnateljici Osnovne škole Sveta Nedelja Anici Magdalenić, trgovačkom društvu Tabacco iz Zaprešića za proizvod “Hrvatski kišobran”, trgovačkom društvu BIO-ZRNO iz Nove Kapele u općini Dubrava, dugogodišnjem predsjedniku Crvenog križa Velike Gorice dr. Ivanu Jurkinu, Udruženju obrtnika Zaprešić i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu pripast će čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu Jeka iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se udruzi Svetojanske mažoretkinje, dok će se nagradu za životno djelo primiti kipar, slikar i kulturni djelatnik Dragutin Grgas Beli iz Zaprešića.

U aktualnom satu vijećnike je zanimalo po kojem će modelu učenici u Zagrebačkoj županiji imati školske praznike, u kojoj je fazi nabava radnih bilježnica i udžbenika kao i energetska obnova škola i domova zdravlja. Vezano uz javne pozive i natječaje, vijećnike je zanimalo koliko je prijava pristiglo na natječaj za nepovratne potpore poduzetnicima, koliko su projekata iz područja komunalne infrastrukture prijavili općine i gradovi te kada će biti objavljeni rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi. Također, zanimalo ih je u kojoj je fazi obnova Rakitske ceste i planira li se gradnja dva kružna toka u Ivanić-Gradu. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na obnovu jezera Čiče, voćarsku proizvodnju, nabavu medicinske opreme, gradnju nove bolnice u Bistri i drugo.

(izvor: Zagrebačka županija)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.