Bolje greblica nego pizza

26. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.076 Pregleda

Ovogodišnji, 34. dani Rudarske greblice, održat će se prvog srpanjskog vikenda, 6. i 7. srpnja, uz bogat popratni program, koji već počinje u utorak, 2. srpnja, “Greblicom u Samoboru”, odnosno nastupom 5 međunarodnih folklornih skupina sudionika 22. Međunarodnog folklornog efstivala Karlovac 2019. Oni dolaze iz Meksika, Južne Koreje, Ukrajine, Otoka Guam i Obale bjekolosti, a na Trgu kralja Tomislava nastupit će 2. srpnja od 19 sati.

Uvod u Dane Rudarske greblice bile je današnja radionica izrade greblice nazvana “Volim greblicu više nego pizzu”. U dječjoj knjižnici vodila ju je knjižničarka, Rudarica Silvija Turk. -Djeca će greblicu najbolje naučiti raditi budu li to i probala jer samo kad osjete tijesto pod svojim prstima shvatit će kako se ono mijesi i kako ga treba razvaljati, staviti na njega sirni nadjev, saviti ga i napraviti rub da nadjev ne iscuri – objasnila je Silvija Turk.

S predškolskom i ranoškolskom djecom to je odradila vrlo postupno, objasnivši im najprije što je rudarska greblica, kako je nastala, zašto je važna za Rude i Rudare te na koji je način kao autohtoni kolač zaštićena. Potom im je objasnila te zorno pokazala koje su im sve namirnice potrebne za izradu greblice i na koji način se to radi, a zatim su i svi mališani sa svojim vještim prstićima, ali i neki njihovi roditelji, napravili svatko svoju malu greblicu koju su na kraju ponijeli kući, ispekli i zasladili se.

Kako je protekla radionica i što su nam rekli neki od njezinih sudionika, poslušajte sutra, u četvrtak, 27. lipnja od 17 sati u emisiji Ritam grada.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.