Završen četverodnevni kamp “Čačkalice”

25. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.231 Pregleda

U Centru za mlade jučer je završen kamp koji je dio projekta pod nazivom Čačkalica. Kamp je okupio najuspješnije natjecatelje koji su vlastitim rukama već izradili korisne predmete kojima su poboljšali svoje školsko okruženje. Bio je namijenjen djeci viših razreda osnovne škole, a cilj mu je bila popularizacija strukovnih zanimanja, promocija praktičnog rada rukama te pripremanje djece da se spremni suoče s izazovima koji ih očekuju u budućnosti. U četverodnevnom druženju djeca su uz pomoć mentora izrađivala svoje go kartove, boravila u prirodi i pritom se dobro zabavljala.

Zadnjeg dana kampa održana je i demonstracija izrađenih go kartova te provedena panel diskusija o važnosti ručnog rada i projektnog učenja za obrazovanje mladih i razvijanje životnih vještina, koju su vodili Sonia Živković (TEDx-ova govornica i konzultantica u obrazovanju), Branimir Lozo (voditelj udruge SURLA iz Samobora) i Mackenzie Price iz Tinkering škole iz SAD-a. Sudionike projekta posjetom je ugodno iznenadio poznati inovator i poduzetnik Mate Rimac.

U siječnju ove godine otvoren je javni poziv za timove iz cijele Hrvatske za sudjelovanje na prvom izdanju natjecanja na koje se odazvalo preko 50 timova. Njih 25 ušlo je u fazu izrade fizičkog predmeta – Čačkorješenja – kojim djeca rješavaju određeni problem u svome školskom okružju. Osim izrade predmeta, timovi su morali rješavati i zadatke Čačkolova koji su im nosili dodatne bodove i razvili nove vještine i znanja. Nakon 2 mjeseca čačkanja, odabrano je 10 timova iz cijele Hrvatske koji su ušli u finale. Oni su svoje radove predstavili na prvom sajmu Čačkorješenja održanom u travnju u Samoboru, Centru za mlade Bunker. Stručni žiri je obišao sve timove i odlučio o 3 najbolja tima koje će nagraditi nagradom iznenađenja.

Natjecanje Čačkalica provodi Impact Hub Zagreb, uz potporu Veleposlanstva SAD-u u Hrvatskoj te niza partnera među kojima je i Robert Bosch fondacija, Gradionica, Udruga SURLA, Hrvatski robotički savez, Karting Arena Zagreb, Pro-sig, Atlantic grupa i Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu. Projekt podupire i Gever Tulley, poznati TEDx govornik i pokretač Tinkering škole (Škole čačkanja) u SAD-u.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.