Hrvatska slavi Dan državnosti

25. lipnja 2019.
Komentari isključeni
272 Pregleda

Hrvatska danas slavi Dan državnosti obilježavajući 28 godina od proglašenja neovisnosti i suverenosti. Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. Odluka o slobodnom putu u budućnost temeljila se na rezultatima referenduma na kojem je 93,2 posto birača zaokružilo listić “da” za državnu samostalnost. Nakon te odluke, uslijedila je borba za međunarodno priznanje Hrvatske, ali i teške godine Domovinskog rata u kojima je hrvatska sloboda plaćenja suzama i krvlju.

Dan državnosti u Samoboru je obilježen jučer ispred spomenika svim poginulim samoborskim i svetonedeljskim braniteljima iz Domovinskog rata gdje su se okupila izaslanstva Grada Samobora, braniteljskih udruga, samoborskih institucija, ustanova, zajednica i drugih udruga, političkih stranaka i građana, kako bi odali počast onima koji su svoje živote žrtvovali za hrvatsku suverenost.

Građanima Samobora Dan državnosti čestitao je gradonačelnik Krešo Beljak koji je u svojoj čestitki napisao sljedeće:

“Drage Samoborke i Samoborci, dragi prijatelji Samobora,

Dan državnosti prilika je da se s ponosom prisjetimo 25. lipnja 1991. godine i povijesne Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, utemeljene na volji hrvatskih građana. Podsjetnik je to na snagu i zajedništvo u najtežim danima, danima krvi, suza, ali i neizmjernog ponosa. To zajedništvo potrebno nam je i danas jer je pred nama još puno posla kako bismo stvorili Hrvatsku kakvu su sanjali hrabri branitelji na prvoj crti bojišnice.

Naših heroja prisjećamo se i danas, odajući im počast, neizmjerno zahvalni što su svojom žrtvom omogućili da živimo u slobodnoj Hrvatskoj, u slobodnom gradu, našem voljenom Samoboru. Svim hrvatskim braniteljima izražavam svoju zahvalnost, a roditeljima i obiteljima poginulih i nestalih branitelja iskrenu sućut.

S vjerom da ćemo zajednički raditi za dobrobit naše Domovine, čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske” – poručio je u čestitki gradonačelnik Krešo Beljak.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.