Počast hrvatskim braniteljima za Dan državnosti

24. lipnja 2019.
Komentari isključeni
530 Pregleda

Ispred spomenika svim poginulim samoborskim i svetonedeljskim braniteljima iz Domovinskog rata jutros su se u povodu, 25. lipnja, Dana hrvatske državnosti, okupila izaslanstva Grada Samobora, braniteljskih udruga, samoborskih instituacija, ustanova, zajednica i drugih udruga, političkih stranaka i građana, na odavanju počasti onima koji su svoje živote žrtvovali za hrvatsku slobodu. Sutrašnjim praznikom obilježava se povijesna odluka Hrvatskog sabora o uspostavi suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a vjetar u leđa takvoj odluci bila je volja građana koji su na referendumu jasno pokazali što žele. Nakon te odluke, uslijedila je borba za međunarodno priznanje Hrvatske, ali i teške godine Domovinskog rata u kojima je hrvatska sloboda plaćenja suzama i krvlju.

Obraćajući se okupljenima uime Koordinacije braniteljskih udruga Samobora i Svete Nedelje, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade, Rudolf Jedvaj podsjetio je na riječi prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana: “Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma, proglašavajući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti.”

-Bolna je istina – nastavio je Jedvaj – da u Hrvatskoj i danas ima ljudi, udruga, pa čak i stranaka, koje i dalje mrze sve hrvatsko, samo ne hrvatske kune, koje naplaćuju od napaćenog hrvatskog naroda.

-Ovoga jutra stojimo tu, mi mali ljudi velikog srca, uz ovaj zid boli i sjećanja, ali i uz zid ponosa i zahvalnosti, za sve nama drage ljude kojih više nema. Sloboda Hrvatske plaćena je tim mladim životima, ali i strahom i bolom svih naših branitelja. U ovaj zid uklesane su i suze koje su isplakale majke, očevi, djeca prognanih i mučenih Hrvatica i Hrvata, pa danas zahvaljujemo svima njima i ne daj Bog da nam netko ukrade ili proda naše stoljetne snove o hrvatskoj samostalnosti – rekao je još Rudolf Jedvaj.

O ponosu na Domovinski rat, a ponajprije na žrtvu naših branitelja i nadu u bolje sutra govorio je zamjenik gradonačelnika Samobora, Željko Stanec. -Nažalost, život u Hrvatskoj danas nije lak, ali i uz tu spoznaju mi u srcu i dalje nosimo osjećaj ponosa koji nas tjera da gledamo naprijed, da se trudimo i nadamo, da vjerujemo. Možda taj ponos ne pokazujemo dovoljno često, ali ovakvi veliki događaji za našu malu državu, otkrivaju prisutnost našeg duha koji je uvijek tu, jednako snažan, duha zajedništva i zahvalnosti te ljubavi prema domovini i njezinim građanima. Naše heroje, nažalost, ne možemo više vratiti, ali možemo zajedno, vođeni tim duhom i snagom, djelovati za dobrobit Lijepe Naše – rekao je Željko Stanec.

Nakon toga su, zajedno sa samoborskim župnikom, prečasnim Davorom Štuljanom, svi okupljeni izmolili molitvu za pokoj duša svih poginulih i preminulih hrvatskih branitelja. Svečanost je kao i uvijek u ovakvim prilikama, uveličala Samoborska narodna garda.

Rudolf Jedvaj je sve okupljene pozvao na obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, u subotu, 29. lipnja u Velikoj Gorici, a župnik Davor Štuljan na sutrašnju misu za domovinu u 19 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.