Počast žrtvama fašističkog terora

22. lipnja 2019.
Komentari isključeni
629 Pregleda

Danas je državni praznik, Dan antifašističke borbe, koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Samobora i danas obilazi spomen obilježja i grobišta boraca Narodnooslobodilačke borbe i žrtava fašizma iz Drugog svjetskog rata na području Samobora i Svete Nedelje. U tom obilasku, koje je krenulo u Otruševcu i Bregani, pridružili su im se i članovi Zveze borcev za vrednote NOB-a iz Brežica, Krškog i Slovenske Vasi, s kojima će nastaviti put prema mjestima s obje strane državne granice, Grdanjcima, Gabrovici, Planini, zatim Prisjeci gdje je stradala partizanska bolnica, pa do središnjeg spomenika u Budinjaku kojim je obilježeno stradavanje 90-ak boraca.

U Bregani, kod spomenika žrtvama fašističkog terora, svima koji su se okupili kratko se obratio predsjednik Udruge Petar Raić, zahvalio im na dolasku, pozvao ih da dostojanstveno obilježe današnji dan te poželio svima ugodno druženje u Budinjaku, koje je Udruga, kako je rekao, organizirala o svom trošku.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.