Biciklistički “Put prijateljstva” na predahu u Samoboru

21. lipnja 2019.
Komentari isključeni
681 Pregleda

Biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” stigla je predvečer i u naš grad, na kraju druge etape vožnje, gdje su 30 biciklista, nakon prevaljenih 350 kilometara, 210 u prvoj, a 140 u drugoj etapi, na Trgu kralja Tomislava dočekali predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, djelatnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Marijan Kižlin i predsjednik Gradskog odbora za branitelje Zlatko Demerac. To je tradicija duga 17 godina, a njeguje se u povodu Dana državnosti dviju država.

Idejni začetnik projekta, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog društva Ljubljana, Milan Pavelić ističe da se i ove godine krenulo iz Vukovara kojemu su Hrvati u Sloveniji, osjetivši potrebu za tim, pomagali i u onim teškim ratnim vremenima. S ponosom dodaje da će se nagodinu voziti prva punoljetna karavana, a tijekom svih proteklih ideja o prijateljstvu se nadograđivala i širila jer njezin smisao nije samo bicikliranje, kako je to bilo u početku. -To je još uspostavljanje sportskih, pa kulturnih, a sada i gospodarskih veza između svih područja i 11 hrvatskih te 4 slovenska grada kroz koje prolazimo – kaže Milan Pavelić. Posebnost ovogodišnje karavane bilo je i zadržavanje u Rakitju u Domu Tigrova, a sljedeće godine planiraju organizirati okrugli stol gospodarstvenika svih gradova kroz koje prolaze.

-Krenuli smo iz Vukovara, pa preko Osijeka, Našica, Slatine i Virovitice prvu etpau završili u Đurđevcu. Danas smo startali iz Đurđevca put Bjelovara, Vrbovca, Zagreba i Svete Nedelje i došli ovdje do Samobora. S nama su i četvorica biciklista svetonedeljskog kluba – istaknuo je voditelj karavane Mihael Pavelić, dodavši da ih ove godine prati i lijepo vrijeme, ali i dobri ljudi koji im se na dijelovima etapa pridružuju u vožnji.

Miran Šoić je, uz potporu ideji o gospodarskoj suradnji, izrazio želju da se ova biciklistička karavana poveže i s naša dva samoborska biciklistička kluba.

Gosti i njihovi samoborski domaćini zajedno su obišli Park domovinske zahvalnosti u kojemu su paljenjem svijeća odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, a zatim se nastavili družiti s domaćinima uz Samoborske kremšnite.

Pred sudionicima Puta prijateljstva Vukovar – Ljubljana još je sutrašnjih 150 kilometara slovenske dionice. U Ljubljani će za njih biti organiziran poseban kulturni program. Na ovaj način biciklisti su još jednaput povezali dva naroda i njihov Dan državnosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.