U svetkovini Tijelova vjernici obnavljaju svoju vjeru

20. lipnja 2019.
Komentari isključeni
451 Pregleda

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedan je od blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke crkve. To je spomendan Velikog četvrtka kada je Isus Krist ustanovio svetu euharistiju, a kod nas je ova svetkovina ujedno i državni praznik. To je veliki blagdan u katoličkom kalendaru kojim vjernici obnavljaju svoju vjeru u osobu Isusa Krista i otajstvo njegova utjelovljenja u trenutku kada je postao čovjekom, odnosno jednim od nas, kako kaže sveti Pavao, jednak u svemu, osim u grijehu.

Krista na euharistiji prepoznajemo u znakovima kruha i vina, odnosno daru pričesti i preko njega Bog nam postaje blizak. Svetkovina Tijelova nam još više pomaže u toj spoznaji dok se svečano nosi pokaznica s Presvetim, dok klečimo pred svetohraništem, dok gledamo podignutu hostiju i dok otvaramo usta ili pružamo ruku da primimo pričest.

Povijesno gledajući, razvoj ove svekovine kreće od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobiva u 13. stoljeću. Na cijelo zapadno kršćanstvo svetkovanje se proširuje u 14. stoljeću.

U samoborskoj župnoj crkvi u podne je završila središnja svečana euharistija koju je predslavio samoborski župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan, a Božju riječ je navijestio i propovijedao župni vikar, velečasni Kristijan Tušek. Misno slavlje okončano je preocesijskim ophodom 4 oltara u Parku domovinske zahvalnosti za čije su se postavljanje pobrinule 4 samoborske bratovštine, svetog Jurja, svetog Vinka, svetog Antuna i svete Helene.

U franjevačkoj crkvi svečana procesija s Presvetim krenut će samostanskim parkom nakon večernje mise koja je u 18 sati i 30 minuta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.