Novo “čačkanje” u Bunkeru

20. lipnja 2019.
Komentari isključeni
313 Pregleda

Od sutra, petka, 21. lipnja, pa do ponedjeljka, 24. lipnja, u Centru za mlade Bunker održat će se kamp koji je dio projekta pod nazivom Čačkalica. Kamp će okupiti najuspješnije natjecatelje koji su vlastitim rukama već izradili korisne predmete kojima su poboljšali svoje školsko okruženje. U ovom četverodnevnom druženju, djeca će uz pomoć mentora izrađivati svoje go kartove, boraviti u prirodi i pritom se dobro zabavljati. Kamp je namijenjen djeci viših razreda osnovne škole, a cilj mu je popularizacija strukovnih zanimanja, promocija praktičnog rada rukama te pripremanje djece da se spremni suoče s izazovima koji ih očekuju u budućnosti.

U siječnju ove godine otvoren je, naime, javni poziv za timove iz cijele Hrvatske za sudjelovanje na prvom izdanju natjecanja na koje se odazvalo više od 50 timova. Njih 25 ušlo je u fazu izrade fizičkog predmeta – Čačkorješenja – kojim djeca rješavaju određeni problem u svom školskom okružju. Osim izrade predmeta, timovi su morali rješavati i zadatke Čačkolova koji su im nosili dodatne bodove i razviti nove vještine i znanja. Nakon 2 mjeseca čačkanja, odabrano je 10 timova iz cijele Hrvatske koji su ušli u finale. Oni su svoje radove predstavili na prvom sajmu Čačkorješenja održanom u travnju u Samoboru. Stručni žiri je ponovno obišao sve timove i odlučio o 3 najbolja koja će sada nagraditi nagradom iznenađenja.

U ponedjeljak, 24. lipnja, održat će se demonstraciju izrađenih go kartova te panel diskusija o važnosti ručnog rada i projektnog učenja za obrazovanje mladih i razvijanje životnih vještina, koju će voditi Sonia Živković (TEDx-ova govornica i konzultantica u obrazovanju), Branimir Lozo (voditelj udruge SURLA iz Samobora) i Mackenzie Price iz Tinkering škole iz SAD-a.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.