Gradimo i nagrađujemo

14. lipnja 2019.
Komentari isključeni
675 Pregleda

Sveta Nedelja slavi Dan grada koji se uvijek veže uz svetkovinu Presvetog Trojstva. Proslava je počela danas poslijepodne svečanom sjednicom svetonedeljskog Gradskog vijeća u dvorani škole Vladimira Deščaka. Na sjednici je pred gradskim vijećnicima i velikim brojem gostiju s međunarodne, državne, regionalne, partnersko-prijateljske i susjedske razine, prikazan promotivni film o rezultatima jednogodišnjeg rada gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Dariom Zurovcem pod nazivom “mi gradimo”. Kasnije se svima okupljenima obratio i gradonačelnik, a uvodno i završno sve je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje Matej Vrdoljak. Svečanost je pratio i prigodni glazbeni program, a i onaj najvažniji dio – podjela gradskih nagrada i priznanja.

Ove je godine Nagradu za životno djelo primio osnivač Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitje Ivan Čleković, a godišnje nagrade uručene su Klapi Barun, profesorici Senki Frljak i Zagreb kampu. Zanimljivo je da svi nagrađeni djeluju na području Rakitja.

Uz povelju Grada Svete Nedelje, 80-godišnjem Ivanu Člekoviću, koji je 49 godina svog života dao vatrogastvu, pripala je i novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća kuna. -Dobar vatrogasac je onaj koji je u svako doba zdravstveno, fizički i psihički spreman za intervenciju bilo koje vrste – kaže Čleković – i dodaje da je i te kako važno i vatrogasno školovanje bez kojeg se ne smije na intervenciju.

Klapa Barun, koja na jedinstven način djeluje od 2007. godine jer čine ju osmorica braće i jedna sestra, zavrijedila je nagradu za poseban doprinos u promicanju kulture i umjetnosti na svetonedeljskom području. Senka Frljak dobila je nagradu za postignuća u radu s djecom i mladima u pjevačkom zboru Pikići KUD-a Zvonko Lenard Pikić iz Rakitja, a Zagreb kamp i njegov vlasnik Krešimir Dubrović za 10-godišnji doprinos u promicanju svetonedeljskog gospodarstva i turizma.

U suradnji Grada Svete Nedelje i Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, pohvalnice su dodijeljene dobrovoljnim darivateljima krvi s područja grada Svete Nedelje koji su svoju krv darovali više od 100 puta. To su samozatajni ljudi Robert Cerovečki (100), Milan Hrženjak (101), Zdravko Razum (102), Jablanko Herceg (129) i Slavo Radočaj (129 darivanja krvi).

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje Matej Vrdoljak istaknuo je da je gradska uprava u protekle dvije godine promijenila vizuru gotovo svakog dijela grada, ukinula ili smanjila stopu 5 gradskih poreza i prireza i time olakšala život građanima i poduzetnicima te otvorila 50 gradilišta na izgradnji i obnovi infrastrukture. -Istovremeno, jedan smo od rijektih gradova u Hrvatskoj koji bilježi porast broja stanovnika, pa intenzivno radimo na povećanju vrtićkih kapaciteta i izgradnji još jedne škole – dodao je Vrdoljak.

Dario Zurovec je istaknuo da je Sveta Nedelja sinonim za grad s pozitivnom poduzetničkom klimom i grad koji promptno reagira na tržišna kretanja te im se izvrsno prilagođava. -Ovdje je prisutna simbioza između razvoja poduzetništva i očuvanja mirnog i ugodnog života malog grada – rekao je Zurovec naglasivši da su prednosti politike gradske uprave niska cijena komunalnog doprinosa te flekisbilnost uprave koja blisko surađuje s poduzetnicima i prilagođava se njihovim potrebama. -Tako smo našim građanima i gospodarstvenicima izravno uštedjeli 7 milijuna kuna i ovo je najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u državi – rekao je još Dario Zurovec dodavši da taj novac ne nestaje jer nastavlja i dalje kružiti u ekonomiji, a potiče i potrošnju i zapošljavanje što će se osjetiti i u Svetoj Nedelji.

Uime brojnih gostiju govorili su izaslanica župana Zagrebačke županije i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika i drugi potpredsjednik Županijske skupštine Zvonko Kunić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomo Antičić te saborski zastupnik i gradonačelnik prijateljskog grada Bakra, Tomislav Klarić. Od ostalih nazočnih izdvajamo počasnu konzulicu Hrvatske u Makedoniji Vitu Huzjan, savjetnika i privremenog otpravnika poslova u makedonskom veleposlanstvu u Zagrebu Nazifa Džaferija, saborskog zastupnika Davora Ivu Stiera, zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, predsjednika Gradskog vijeća Samobora Mirana Šoića, gradonačelnika Gostivara Arbena Taravarija, predstavnike gradova prijatelja, Slatine i slovenske Škofljice, druge gradonačelnike i općinske načelnike, župnike, predstavnike tvrtki, institucija i ustanova, županijske i gradske vijećnike, pročelnike, voditelje odjela, članove mjesnih odbora te predstavnike udruga s lokalne i šire razine.

Dojmljiv glazbeni program s domaćim, hrvatskim, ali i slovenskim i makedonskim napjevima izveli su Tamburaški sastav Kerest, Vokalni ansambl Domenike i Glazbeni studio Sveta Nedelja. Program je vodila Petra Habdelić, a svečanost su uveličali članovi Svetonedeljske garde Petra II. Erdödyja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.