Kako zaštiti čigre?

12. lipnja 2019.
Komentari isključeni
1.318 Pregleda

U svrhu izrade akcijskog plana za zaštitu kontinentalnih populacija čigri u Hrvatskoj i Sloveniji 11. lipnja održana je radionica za dionike u sklopu projekta ČIGRA u Centru za mlade „Bunker“ u Samoboru.

Radionici su prisustvovali dionici prostora gdje se gnijezde i žive čigre, a koji dolaze iz sportskog, rekreativnog, upravnog te poslovnog sektora, kao i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i predsjednik Upravnog vijeća JU Zeleni prsten Stjepan Esih. Njihov specifični uvid i komentari pomogli su u definiranju realnih mjera za očuvanje kontinentalnih populacija čigri u Hrvatskoj i Sloveniji.

Uvodno predavanje o biologiji čigri koje žive uz Savu i Dravu održao je stručni suradnik na projektu Miloš Milošević (Zavod za ornitologiju HAZU), a Stručnu podlogu prekograničnog akcijskog plana predstavila je voditeljica projekta Jelena Kralj (Zavod za ornitologiju HAZU). Sudionici su u grupama raspravljali o predloženim mjerama i akcijama čime je omogućeno uključivanje stavova prisutnih dionika u Nacrt prekograničnog akcijskog plana.

Crvenokljuna i mala čigra se u kontinentalnom dijelu areala gnijezde na šljunkovitim riječnim i jezerskim otocima. Šljunkovita staništa Save i Drave u Sloveniji i Hrvatskoj zauzimaju relativno mali dio tokova tih rijeka, većim dijelom unutar područja Natura 2000. Ta su područja pod velikim pritiscima čovjeka, koji uključuju vađenje šljunka iz riječnih korita, utvrđivanje obala, hidroenergiju, zagađenje voda i rekreativne aktivnosti.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.