3D kremšnita na 3D desertnom tanjuru

12. lipnja 2019.
Komentari isključeni
963 Pregleda

Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Samobor provodi projekt “3D samoborska kremšnita”, koji financira Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Projekt je promocija obrtničkih zanimanja u sektoru turizma s ciljem poticanja interesa mladih za upisivanje ugostiteljskih zanimanja u turizmu i promociju autohtonog gastro proizvoda Samobora – samoborske kremšnite. Rezultat projekta je i novi turistički proizvod – 3D desertni tanjur za samoborsku kremšnitu – koji su zajedničkim snagama osmislili učenici škola partnera.

U sklopu projekta, 11. travnja ove godine, na lokaciji srednjoškolskog centra Samobor održana je manifestacija “Dojdi na 3D kremšnitu”. Za ovu priliku, učenici slastičari ETUŠ-a napravili su mnoštvo samoborskih kremšnita koje su njihovi kolege konobari rado dijelili posjetiteljima manifestacije. Posjetitelji manifestacije bili su učenici završnih razreda osnovnih škola gradova Samobora i Svete Nedelje koji su mogli uživati u samoborskim kremšnitama. Osim degustiranja kremšnite, učenicima su prezentirani rad 3D printera sve što je potrebno da bi nastao poseban 3D desertni tanjur za kremšnitu. Zanimljivu prezentaciju 3D printera za njih su pripremili tehničari za mehatroniku Srednje strukovne škole Samobor. Učenici škola partnera organizirali su za osmaše kratki obilazak škola i školskih praktikuma i upoznali ih sa svim obrazovnim strukovnim programima koje škole nude, a posebno s programima za zanimanja konobar i slastičar. Na taj način motivira se mlade učenike za upisivanje ugostiteljskih zanimanja i rad u turizmu. Manifestacija “Dojdi na 3D samoborsku kremšnitu” pokazala se kao pravi uspjeh jer je više od 500 učenika osnovnih škola Samobora i Svete Nedelje posjetilo ovaj događaj.

S obzirom na to da učenici u srednjim strukovnim školama, osim teorijskog dijela nastave, imaju i praktični dio, 4 učenika – konobara ETUŠ-a sudjelovala su 13. travnja ove godine na manifestaciji Gastro show “Slatki Samobor” koju je organiziralo Udruženje obrtnika Samobor. Konobari su pomagali u serviranju i slaganju slastica samoborskim obrtnicima – ugostiteljima koji su izlagali svoje slastice na Gastro showu. Učenici su tako uređivali stolove za slastice, slagali i aranžirali slastice, dijelili ih posjetiteljima i izravno komunicirali s gostima Gastro showa kojima su objašnjavali imena i sastojke slastica. Ostvarenom suradnjom učenika i samoborskih obrtnika koji djeluju u okviru Udruženja obrtnika, učenici su stekli bogato praktično iskustvo i dodatno ojačali svoje strukovne kompetencije za tržište rada.

Projekt se nastavio tijekom lipnja organiziranjem 3 stručne radionice: “Moderna samoborska kremšnita”, “Tehnike usluživanja slastica i pića” i “Izrada 3D desertnog tanjura pomoću 3D printera”. Radionicu izrade moderne samoborske kremšnite s učenicima je održala poznata hrvatska majstorica slastičarstva Petra Jelenić, a nove tehnike u usluživanja slastica i pića, konobarima je pokazao poznati barmen i koktel majstor Mario Majcen.

Na konferenciji za medije, održanoj 10. lipnja ove godine učenici ETUŠ-a i Strukovne škole predstavili su novi turistički proizvod – 3D desertni tanjur za samoborsku kremšnitu.

Što je 3D samoborska kremšnita, kako je i zašto nastala, čime je zbližila Ekonomsku, trgovačku i ugostiteljsku školu Samobor i Srednju strukovnu školu te što su u tom projektu, koji se financira sredstvima Ministarstva turizma, vidjeli Udruženje obrtnika Samobor i samoborski slastičari, o tome smo razgovarali s ravnateljicom ETUŠ-a Mirjanom Kroflin, ravnateljem Srednje strukovne škole Davorom Škiljanom, poznatom hrvatskom slastičarkom Petrom Jelenić i tajnikom Udruženja obrtnika Nikicom Matanom. Uz njih, doprinos projektu dali su i nastavnica ugostiteljske skupine predmeta u ETUŠ-u Marina Kapuđija, nastavnik – majstor kuhar Josip Grdanjski, nastavnica – kuharica specijalistica za slastičarstvo Marija Tomašković i barmen i koktel majstor Mario Majcen.

Poslušajte snimku razgovora:

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.